Formule E spaart geld om coronacrisis te overleven

Dat er niet geracet wordt vanwege het coronavirus is niet alleen saai, het is ook een probleem voor de organisatoren en de teams: het kost bakken met geld. Althans er zijn geen inkomsten. Daarom wordt er gewerkt aan kostenbesparingen. Net als Formule 1 verplaatst Formule E wijzigingen naar 2022.

Formule E

Gisteravond kwamen de FIA de Formule E, de Formule E teams en de fabrikanten bij elkaar. Virtueel uiteraard, want ook de autosport werkt vanuit huis om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Het belangrijkste doel van de videocall was het nemen van maatregelen die de langetermijn-stabiliteit van de raceklasse te verzekeren.

In een collectief besluit hebben de partijen besloten om de nieuwe Generatie 2 EVO-bolides van de Formule E uit te stellen tot het seizoen 2021/2022. Daarnaast moeten de ontwikkelingskosten van de auto's in de komende twee seizoenen gehalveerd worden.

De maatregel betreft: "Teams can either introduce a new car in season seven [we zitten nu in seizoen zes], for a two-year cycle, or continue to use existing technology for the next season before homologating a new car the year after for a single season."

De maatregel voor de auto's en de teams is niet het enige. Ook in de Formule E wordt gekeken of de teams nuttige dingen voor de rest van de wereld kunnen betekenen. Ter vergelijking maken de Formule 1-teams in Engeland nu al beademingsapparatuur: "In addition to supporting its immediate community, Formula E is committed to finding more ways to fight the global health crisis and help others affected by the spread of coronavirus."

FIA

FIA-baas Jean Todt zegt over de beslissingen: "In these difficult times, adapting the cost structures in motorsport is a priority to ensure its sustainability. I encouraged the decisions regarding the FIA Formula E Championship approved by the World Motor Sport Council in this regard, which are in line with the discussions currently underway for the other FIA disciplines."

Autosport
  • FIA Formula E