Nieuwe dag, nieuwe aanval op diesel. Op een heel erg gelegen moment komt het Berlijnse Mercator Research Institute on Global Commons and Climate Change (MCC) met de aanbeveling ieder en elk voordeel dat diesel momenteel nog geniet ten opzichte van andere brandstof sofort uit te roeien. Je moet het ijzer smeden als het heet is tenslotte. Mocht u nog twijfels hebben over de vraag of het jachtseizoen op de diesel inmiddels geopend is, dan zijn deze nu weggenomen. Als diesel Ernesto Hoost is, dan zijn al dan niet door de milieubeweging betaalde klimaatwetenschappers en onderzoeksbureautjes een genadeloos maaiende Bob Sapp (*).
In veel lidstaten, ook Nederland, zijn de accijnzen op diesel lager. Bij ons bepalen accijnzen 37% van de dieselprijs, terwijl dit bij benzine op 47% ligt. In deze tarievenlijst van de belastingdienst is het grote verschil in heffingen tussen 'ongelode lichte olie' en 'gasolie' te bekijken. Grosso modo zou de literprijs van diesel met zo'n 20 cent stijgen, in Duitsland alleen wordt de staat er volgens de berekeningen dan op jaarbasis 4 miljard euro beter op. Dit geld dat uit de 530d- en E300d-rijder wordt gewrongen kan mooi gebruikt worden om nieuwe mobiliteitsconcepten te financieren. Deze 530d-rijder zou er ook voor kunnen kiezen met 140 in plaats van met 220 over de linkerbaan te rijden, maar dat is wel heel erg veel gevraagd van een Duitser. Gang ist alles.
Bovenstaande plaatjes tonen dat Nederland spekkoper zou zijn van een dikke opslag op de dieselprijs: ons landje zou zowel qua CO2- als NOx-uitstoot er het meest op vooruitgaan. Ene J. Klaver zit ongetwijfeld klem onder zijn bureau bij het lezen van dit nieuws.
Onlangs droeg milieubeschermingsorganisatie Transport & Environment ook al zijn steentje bij aan de systematische Grote Europese Dieselsloop: dieselvoertuigen produceren gedurende hun leven duidelijk meer CO2 dan benzinemotoren (op papier stoten ze juist zo'n 10% CO2 minder uit), omdat er hogere prestaties (en dus een hoger verbruik) uit de goedkope brandstof gehaald wordt, de meer energie-intensieve brandstofproductie en de complexere bouwmethode van de zelfontbranders. Ook levert de standaard bijgemengde biodiesel meer uitstoot.
Ook vanuit T&E kwam de roep belastingvoordelen af te schaffen en de opbrengst in milieubescherming te stoppen. Binnen vijf jaar tijd is zo een CO2- en NOx-besparing van 10% mogelijk. Het mag duidelijk zijn: diesel is de duivel. Wat brood is voor een healthy food blogger is diesel voor een klimaatwetenschapper. Overigens gaan de onderzoekers er even aan voorbij dat de diesel in het B-segment door relatief hoge kosten al aan het verdwijnen is: Skoda levert geen Fabia diesel meer en ook bij de Polo loopt de zelfontbrander op zijn laatste benen.
Ondertussen blijft Daimler-topman Dieter Zetsche op de barricades staan voor de zelfontbrander. De besnorde topman wil aan de ene kant liever niet dat alle miljardeninvesteringen van zijn bedrijf in de nieuwste generatie diesels door het putje gaat, maar lijkt aan de andere kant ook serieus van mening dat de heksenjacht op de brandstof - verantwoordelijk voor beroertes en massagraven vol ooit gezonde Hollanders - nu wel heel malle proporties aanneemt.
Op een congres herhaalde Zetsche gistermiddag de stelling dat er nog veel potentieel in diesels zit, en dat de technologie verder verbeterd kan worden. Dit is veel nuttiger dan een grote rode streep door de diesels trekken, aldus Zetsche. Of hij het gelijk aan zijn zijde gaat krijgen is de vraag: overal om hem heen is de diesel-kaalslag begonnen. In veel landen dalen dieselverkopen significant en fabrikanten als Porsche lijken hun vingers niet meer aan de brandstof te willen branden. Het tot nader order en heel stilletjes uit productie nemen van de Panamera 4S Diesel (4.0 V8, 422 pk) is een teken aan de wand.