Bevestigd. Stofzuigerfabrikant Dyson maakt elektrische auto

Een stofzuigermaker is misschien niet het eerste wat in je opkomt wanneer je denkt aan nieuwe toetreders tot de automarkt, maar toch gebeurt het. Al jaren gaan geruchten rond over een Dyson-EV, deze zijn nu eindelijk bevestigd.

U kent James Dyson (70) vooral als uitvinder van de filterloze stofzuiger. Deze uitvinding - en het imperium dat hij er op bouwde - legde hem geen windeieren, Forbes schat zijn vermogen op 4,5 miljard USD. De afgelopen jaren werkt Dyson aan een uitbreiding van zijn zaak in een nieuwe richting: elektrische auto's en batterijen. Een en ander werd al duidelijk toen in maart 2016 een grote overheidssubsidie bedoeld voor elektrische auto's verstrekt werd aan Dyson, maar tot nu toe hield iedereen er zijn mond naar de buitenwereld.

Dyson verbreekt nu zelf het zwijgen, met een brief aan zijn personeel, waarin hij de bouw van een 'radical electric car' bevestigt. Met het in 2020 te verschijnen voertuig is een investering van 1 miljard GBP gemoeid, als onderdeel van een 2 miljard GBP (€2,3 miljard) kostend programma. Het andere miljard wordt in de ontwikkeling van solid state-batterijen gestoken. Deze worden als opvolger van lithium-ion gezien: elke fabrikant die zich met EV's bezighoudt heeft er een programma naar lopen en Toyota gaat ze naar verluidt vanaf 2022 ook toepassen.

Dyson is niet van plan aan te sluiten bij de grote grijze massa, zijn product wordt 'heel anders'. “There’s no point doing something that looks like everyone else’s [..] it is not a sports car and not a very cheap car.” Er wordt niet zomaar een gigantische berg vermogen geïnvesteerd: Dyson verwacht dat EV's over enkele jaren de grootste inkomstenbron van zijn bedrijf zijn.

De reden waarom het project nu openbaar wordt is dat langere geheimhouding problemen oplevert voor deals met de auto-industrie en/of haar toeleveranciers. Daarnaast werd het lastig mensen aan te nemen terwijl het project nog onder de dekens lag. Mja, dit ging Apple echter ook een hele tijd goed af. Dyson heeft momenteel 400 engineers op het project, waar sinds 2,5 jaar aan gewerkt wordt.

De ontwikkeling vindt plaats in Engeland, de productie naar verwachting in Azië. Hier meent Dyson ook het gros van zijn vroege klanten te werven. Instant update. Dikke scoop! Dyson werkt samen met Ferrari, wij kregen een eerste afbeelding doorgespeeld van een rokende kikker in regenjas: