Er is geen land waar men passievoller gelooft in de ongelijkheid tussen man en vrouw dan Saoedi-Arabië. De mannen brengen de centjes binnen en vrouwen dienen gewoon hun waffel te houden en zich buitenshuis in een kleine partytent te hullen. Dit alles alleen wanneer er mannelijke begeleiding voorhanden is natuurlijk, want stel je voor dat je ze alleen over straat laat gaan, daar komt alleen maar ellende van.
Maar goed: 's lands wijs, 's lands eer, als SA zo zijn openbare ruimte wil invullen, dan gaat het als soevereine staat maar fijn zijn gang. Het is alleen wat lullig voor de meer vrijgevochten vrouwen die ook wel eens zonder totaalvermomming en op eigen houtje naar buiten willen. Als onderdeel van het controleren van vrouwen in de openbare ruimte is het voor hen onmogelijk auto te rijden. Let wel: het is niet verboden, maar de bureaucratie is zo ingericht dat het halen van een rijbewijs voor vrouwen onmogelijk is. Zie het als de discotheek waar je alleen binnen mag met een pasje, dat louter binnen verkrijgbaar is.
Saoedische vrouwen protesteren al jaren tegen deze ongelijke behandeling en ze lijken nu eindelijk hun zin te krijgen. Koning Salman vaardigde een decreet uit dat autorijden in 2018 binnen handbereik van de vrouw moet brengen (link in het Arabisch, even de vertaalfunctie inschakelen). Zonder begeleiding van een man, welteverstaan. Het decreet is goedgekeurd door een meerderheid van het hoogste religieuze adviesorgaan van het land. Overigens - en hier quoten we de NOS - schijnt hetzelfde adviesorgaan de koning enkele jaren geleden al hebben aangeraden rijden open te stellen, maar dan alleen voor 'vrouwen boven de 30, voor 20:00 uur en alleen als deze geen make-up dragen'. Alsof je in een slechte comedy verzeild bent geraakt.
Enfin, mocht het autorijden per 2018 daadwerkelijk voor vrouwen worden opengesteld, dan is dit een historisch keerpunt, dat goed past in het rijtje 'vrouwenkiesrecht in Zwitserland vanaf 1971'. Een deel van de mannen juicht het toe, we zagen eens een documentaire waarin een Saoedische man steen en been klaagde dat hij nooit eens rustig met zijn vrienden voetbal kon kijken zonder dat zijn vrouw - die aan het shoppen was - belde dat ze opgehaald wilde worden.
De conservatievere Saoedische geestelijken veroordelen deze liberale wind overigens ten strengste. En dat snappen we, want vrouwen laten rijden is een glijdende schaal. Het ene moment laat je ze achter het stuur zitten, het volgende moment vormen ze een mening en wordt hun potentieel ingezet om een nuttige bijdrage aan het land en het BNP te leveren, en nog even later zitten ze massaal al crackpijprokend met elkaar te scharen in de auto. Nee, die doos van Pandora kan je beter dicht laten inderdaad.
Saoedi-Arabië staat momenteel 141ste van 144 landen in het Global Gender Gap Report van het WEF. Alleen Syrië, Pakistan en Jemen doen het slechter.