Tesla mijlenver verwijderd van eigen Model 3-targets

Tesla heeft al zijn eieren momenteel in het Model 3-mandje liggen: volgend jaar moeten er 500.000 exemplaren van de band rollen. Echter, de eerste productiecijfers zijn niet bemoedigend: Tesla zit 84% onder zijn eigen doelstellingen.

Het was een schitterend PR-moment voor Tesla, eind juli. De aller-, aller-, allereerste Model 3's werden uitgeleverd, en de gelukkige ontvangers stonden er pal naast, want de exemplaren waren voor het eigen personeel. Daarna was het 'back to work', want de productie moest opgeschroefd worden. Inmiddels zitten we op een tijdpunt waarop de productie echt op gang moet komen: in oktober moeten volgens de eigen planning voor het eerst meer dan 1.000 Model 3's per week de fabriek in Fremont verlaten. We recyclen even Tesla's eigen grafiekje, dat we eerder in dit artikel gebruikten: 

Oktober is de maand van de waarheid: na een aanloopfase van enkele maanden moet er nu echt volume worden gedraaid. Staan alle seinen ook op groen? Niet bepaald, als je kijkt naar de afgelopen maanden: alleen in september hadden meer dan 1.500 Model 3's (zie Elon-tweet) van de band moeten rollen, maar Tesla maakte bekend in het hele derde kwartaal tot 260 exemplaren te zijn gekomen. Hiervan werden er 220 uitgeleverd aan klanten. Niet bepaald bemoedigende getallen. Als verklaring worden bottlenecks in zowel de autofabriek als in de Gigafactory genoemd. Het is ook geen sinecure om een nieuw type auto met een nieuw type (2170-)batterij onder grote tijdsdruk te maken.

Bovenstaande betekent niet dat er naast een paar dozijn Model 3's voor de rest met de duimen werd gedraaid in Californië, de Model S en X moeten ook gemaakt worden. Tesla leverde in Q3 respectievelijk 14.065 en 11.865 exemplaren van zijn dure hatchback/sedan en SUV, waardoor het totaal aantal leveringen iets boven de 26.000 uitkwam.

Het is echter wel te hopen dat de Model 3 nu een beetje gaat lopen, vooralsnog lijken de 10.000 exemplaren die in 2018 wekelijks van de band moeten rollen nog erg ver weg. Volgens dit tempo moeten de 260 Model 3's waar Tesla nu een kwartaal voor nodig had in iets meer dan 4 uurtjes gemaakt worden.

Vlug Elon, gooi er een mooi raketplan in ter afleiding!

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5df21f7997943', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });