Robert Kubica gaat testen voor Williams

De afgelopen maanden zwollen de geruchten over een comeback van Kubica in de Formule 1 aan, maar toen Renault Carlos Sainz voor 2018 aantrok ging Kubica's Franse droom aan diggelen. Maar er is nog 1 optie: Williams.

Hoewel het niet de eerste keer zou zijn dat een coureur een comeback maakt in de F1, is de mogelijke terugkeer van Robert Kubica na 7 jaren absentie wel de meest spraakmakende. Door een tragisch rally-ongeluk liep hij een blijvende handicap op aan zijn arm, maar dat hoeft het racen op het hoogste niveau kennelijk niet in de weg te staan. Enkele aanpassingen aan het racestuur en de man moet in staat zijn weer F1-races te rijden.

Kubica (32), na Lech Walesa wellicht de sympathiekste nog in leven zijnde Pool, stond hoog op het lijstje om volgend jaar de flaterende Jolyon Palmer bij Renault te vervangen. Zijn eerste tests voor Renault waren bemoedigend, echter besloot Renault om Carlos Sainz voor een jaar van Toro Rosso te lenen. Deze transfer gooide roet in het eten, en hiermee is er nog maar één serieuze optie voor de 32-jarige Pool: Williams. Het team houdt in 2018 vast aan de enorme zak met geld van Lawrence Lance Stroll, maar heeft ook Massa, die een aflopend contract heeft, geen deuk in een pakje boter rijdt, maar hier alsnog meer dan 5 miljoen per jaar voor opstrijkt. Niet echt iemand om kritiekloos binnenboord te houden als er ook een andere ervaren coureur in beeld is.

Deze gedachte moet ook in Grove zijn opgekomen, want Kubica gaat komende maand twee dagen testen voor Williams: een dag op Silverstone na de GP van Japan en een dag op de Hungaroring. Dit meldt de BBC op basis van eigen bronnen, Williams geeft geen commentaar. De sessie in Hongarije zou opgedeeld worden in twee dagen, reservecoureur en F1-commentator Paul di Resta rijdt de andere dag als benchmark voor Kubica's tijd. Ook de Schot maakt nog een kleine kans op een stoeltje voor Williams, hij viel dit seizoen al eens in voor een zieke Massa.

Kortom: Kubica's terugkeer in de F1 is zeker geen gedane zaak, maar de man is wel nog steeds nadrukkelijk in beeld. De vraag is echter of hij nog het tempo heeft op de lange runs, dit bleek voor Renault een te groot obstakel om hem aan te nemen.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5dcf3a3477a7f', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });