Het is niet zo dat Amsterdam iets tegen fietsen heeft, integendeel. Echter, het vrije karakter van de deelfietsen zorgde ervoor dat de dingen maar overal te kust en te keur werden neergekwakt, terwijl er aan ruimte niet bepaald een overschot is. Met andere woorden: fietsen zijn ok, maar dan wel netjes allemaal op een rijtje in een door de aanbieder betaalde stalling graag.
Met een kort maar krachtig persbericht zette wethouder Pieter Litjens het kromzwaard op de nek van de deelfiets: ‘We willen niet dat deelfietsen de schaarse openbare ruimte in beslag nemen. [..] Het doel van deelfietsconcepten moet zijn dat het aantal fietsen in de stad vermindert. Tot nu toe lijken het er alleen maar meer te worden, daar willen we paal en perk aan stellen.’
Deelfietsaanbieders krijgen tot vrijdag 20 oktober de tijd om zelf hun fietsen weg te halen, daarna verwijdert de gemeente ze. Ook wanneer de fietsen gewoon netjes in een rek worden gezet, want dit is ruimte voor fietseigenaren, niet als stalling voor een commerciële partij. Flickbike (duizenden fietsen) is de eerste aanbieder die eieren voor zijn geld kiest in Amsterdam, tegenover Emerce bevestigt het uit de hoofdstad te vetrekken. Menig aanbieder is ook buiten Amsterdam actief, en het is niet ondenkbaar dat andere steden het voorbeeld volgen. Over Rotterdam - de tweede stad van Nederland, waar deelfietserij ook voorkomt - hebben we nog niets gehoord. Wel is de gemeente van plan precariobelasting over de fietsen te heffen, wat eveneens een handig werend instrument kan zijn.
Andere aanbieders, zoals oBike (een deelfietsbedrijf uit Singapore dat door een Nederlander is opgericht), Hello bike, en Donkey Republic (Denemarken, 360 deelfietsen) zullen de komende weken ook een plan moeten trekken, met de deadline van 20 oktober in zicht. Urbee, een e-bike-deelfietsbedrijf dat alleen in Amsterdam actief is, ontspringt de dans doordat het rechtstreeks met bedrijven werkt, waarbij de fietsen op het privéterrein van de onderneming komen te staan in plaats van in de openbare ruimte, zo meldt woordvoerder Erik de Winter desgevraagd tegenover Autobahn.
Dat de deelfiets niet een zuiver onverdeeld succes is, wordt duidelijk uit de grote hoeveelheid fietsen die de afgelopen maanden op de gemeentedepots eindigden. Daarnaast hebben de grote verhuurders busjes rondrijden die regelmatig de fietsen herverdelen over de stad, om te voorkomen dat ze allemaal op en rond Amsterdam CS belanden.
We namen contact op met de grote deelfietsbedrijven over hun toekomst in Amsterdam. Donkey Republic laat weten te blijven en zijn businessmodel aan te passen. De Denen passen zich aan door de fietsen, wanneer ze niet gebruikt worden, te stallen op privéterrein. Het lijkt er op dat er stallingen komen, waar de fietsen neergezet moeten worden door de gebruikers:
- We will be staying active in Amsterdam. We will follow restrictions imposed on us by the city and will not operate our bikes from public space. We have partnered with some local orgnisations to keep our bikes on private land when they are not being used. We hope to make more of these partnerships.
- There has not been any impact on activities in other cities. We are in discussions with many cities in Europe on how to regulate bike-share systems so that the operators are respectful of public space and the solution is good for the city's urban mobility.
- The local law in Amsterdam is now that bike-share companies cannot operate from public city space. We have built our system around distinct locations where we define bikes can be parked. That's because we believe it is important to have control over the system and make sure bikes don't end up dumped anywhere like the free-floating systems. So that means we're able to create those locations to park on private land. We're still talking with the municipality and hopefully soon they will be able to develop a regulatory framework that ensures bike-share systems can operate in a way that's best for the city. We will of course conform to all laws if we will continue operating in Amsterdam.