Minister Schultz wil Hyperloop-testtraject in Flevoland

De Hyperloop gaat het transport onze toekomst volledig op zijn kop zetten. Als hij er komt tenminste. Minister Schultz is bereid de gok te wagen en oppert een testtraject in de Polder. Letterlijk.

Omdat je als Nederland kennisland liever niet achter de innovaties aanhobbelt, schakelde onze demissionaire minister TNO en de Britse consultant Arup in voor een verkennende studie naar de Hyperloop: het rapport 'Hyperloop in the Netherlands' dat hier uitrolde wijst de Vogelweg (N706) in Flevoland aan als dé locatie voor een testbuis. Voor uw informatie: deze ligt pal buiten Almere. Bij de keuze waren factoren als 'beschikbaarheid, kruising van vitale infrastructuur en ligging' doorslaggevend.

Het traject heeft een lengte van 5 kilometer en er zijn 'honderden banen' mee gemoeid. Als het er komt, althans. Een keuze hierover wordt bij het op handen zijnde volgende kabinet neergelegd. Bij een eventuele ontwikkeling zijn twee specialisten betrokken: het niet geheel onbesmette Hyperloop One van voorheen Brogan BamBrogan en ons eigen Hardt (meer informatie), dat al een stukje testbuis in Delft heeft liggen. 

De keuze voor Flevoland is te begrijpen: je hebt er genoeg ruimte zonder meteen mijlen van de Randstad verwijderd te zijn, alles is er kaarsrecht en je hebt er nul hoogteverschil. Kortom: overal behalve in het stadshart van Almere of Lelystad kan je een paar (dozijn) kilometer buis neerleggen. 

Mocht er een hyperloop komen, dan is dit positief voor de snelle verbinding met Groningen waarover al decennia wordt gepraat. De SER bepleitte vorige week nog de reistijd per trein tussen Amsterdam en Groningen met een half uur te verkorten tot 1,5 uur, maar dit zet niet echt zoden aan de dijk. Wanneer je echter per hyperloop de Groningse stadsgrens al nadert nog voordat je 'eierbal met stip' kunt zeggen wordt de afstand tot de Parel van het Noorden pas echt te overzien. Daarnaast behoort doortrekken naar Hamburg-Bremen ook tot de mogelijkheden.

Het is lange-termijnwerk, maar wie geen visie heeft en nooit een gok waagt komt niet vooruit in het leven. Kortom: een toekomstige hyperloop tussen Bremen en Parijs, met Groningen en Amsterdam als tussenstations, yay or nay?