Formule 1: volgende GP van Nederland op stratencircuit

De kans op een nieuwe GP van Nederland wordt alsmaar groter. Naar verluidt heeft Liberty Media een verkenningsrondje in ons land gedaan, en de nieuwe bazen van de F1 lijken aan te sturen op een stratencircuit.

De interesse in Formule 1 is in Nederland nog nooit zo groot geweest en we hoeven niet te vertellen waar dat aan ligt. Of beter gezegd: aan wie. Alle ons omringende landen hebben een race op de kalender en het wordt hoog tijd dat er voor het eerst in meer dan 30 jaar tijd weer een Nederlandse GP komt. Dankzij het Max-effect is zo'n race gegarandeerd uitverkocht.

De afgelopen jaren is er al veel gespeculeerd over een nieuwe F1-race, waarbij de bekende circuits (Zandvoort, Assen) voorbij kwamen, maar ook een grotesk plan voor een nieuw circuit in de polder. Bij de gevestigde circuits krijg je te maken met een totale logistieke nachtmerrie, aangezien er alleen een vierbaans A28 naar Assen loopt (kijk maar naar de MotoGP wat er dan gebeurt) en de weg naar Zandvoort niet veel meer is dan een veredeld karrenspoor. Wellicht mede daarom mikt Liberty Media op een stratencircuit in een grote stad, als we af mogen gaan op de berichtgeving van Motorsport. De publicatie meldt dat commercieel directeur Sean Bratches onlangs een bezoek aan ons land heeft gebracht om de opties in kaart te brengen.

Logische kandidaten voor een stratencircuit zijn de twee grootste steden, Amsterdam en Rotterdam. Een cynicus ziet echter meteen dat er de nodige bezwaren aan kleven: de hoofdstad barst al zo'n beetje uit zijn voegen met toeristen, dus de kans dat je per ongeluk een rij oBikes of een paar bezopen/stonede Britten met hun rolkoffers schept is meer dan aanwezig. Daarnaast heeft de nutellawafelhoofdstad van de wereld ambitieuze plannen om het verkeer te verbannen uit de stad en wonen er bovendien veel nimby's die de herrie geheid ondraaglijk gaan vinden, ook al komt er niet meer zo veel kabaal uit een F1-auto. Bovendien: racen over de Nassaukade? Dat zou eerder het havengebied worden, en of dat het zo goed doet op beeld...

Rotterdam is wellicht een betere optie: het heeft ervaring met de city racing-evenementen en is qua infrastructuur een stuk vriendelijker om een stratencircuit aan te leggen. Daarnaast heeft de Maasstad in tegenstelling tot Amsterdam nog enigszins een skyline, wat het altijd goed doet op camera. Maar ook Rotterdam pest graag auto's met zijn onzinnige milieuzone; een circuit hier doorheen laten lopen zou een crime zijn. Aan de andere kant: walmende cruiseschepen komen er praktisch ook doorheen, dus wellicht is dit niet eens een beletsel.

Hoe het ook zij: een nieuwe GP van Nederland is natuurlijk meer dan welkom, de laatste werd in 1985 op Zandvoort gehouden. Destijds won Niki Lauda, die tot op de dag van vandaag aan de F1 verbonden is.