Ferrari SUV komt rond 2020, Marchionne ontkent verkoop Jeep

De bevestiging was er al soort van, maar sinds gisteren is de Ferrari-SUV het point of no return voorbij. CEO Sergio Marchionne sprak ondubbelzinnig over het project en gaf een tijdpad. Ook hielp hij enkele geruchten omtrent FCA de wereld uit.

Marchionne was in New York voor feestelijkheden rond Ferrari's 70-jarige jubileum. De locatie? De New York Stock Exchange natuurlijk, waar Ferrari sinds vorig jaar een notering heeft en waar Maserati ook al bij gelegenheid zijn luxewaren uitstalt. De na 2018 afzwaaiende CEO kwam onder andere de toekomstige SUV hypen, maar weersprak ook diverse overnamegeruchten en stelde een nieuw vijfjarenplan in het vooruitzicht. Bloomberg was aanwezig en tekende de hoofdpunten op.

Ten eerste: het laatste spoortje twijfel over de SUV van het luxemerk lijkt weggenomen. Ferrari is het punt waarbij een SUV....sorry we bedoelen een FUV, wordt overwogen gepasseerd: de eerste klei- en schaalmodellen zijn al gebouwd. Het merk heeft zichzelf een periode van 30 maanden gegeven (2,5 jaar dus) om met het staaltje moderne techniek dat de oude Enzo doet rollen in zijn graf op de proppen te komen.

Het wordt de enige vierdeurs-Ferrari. Marchionne voegde er nog wel aan toe: 'if it will come out', maar zijn toon is duidelijk anders dan in augustus, toe hij nog zei dat een FUV 'will probably happen'. Gisteren veranderde dat naar "we're dead serious about it". Kortom: ergens in 2020 gaan we zien wat Ferrari tegenover de Lamborghini Urus gaat zetten.

Verder wordt Jeep niet verkocht aan Chinezen of wat voor partij dan ook, in tegenstelling tot eerdere geruchten die de aandelenkoers lekker deden stijgen. Het zou ook onlogisch zijn om Jeep van de hand te doen, het is juist het merk dat wereldwijd voor de meeste groei van moederbedrijf FCA moet gaan zorgen. De door Marchionne zo verlangde schaalvergroting zou met het afsplitsen van Jeep een te grote knauw krijgen.

Wel wordt gedacht aan een spin-off van onderdelenmaker Magnetti Marelli (bekend van o.a. de bougies) om zo de portfolio van FCA te stroomlijnen, maar vooral om broodnodige euro's binnen te doen stromen.

Ook werd de toekomst van het FCA-concern (Fiat Chrysler Automobiles) in de vorm van een nieuw vijfjarenplan aangestipt. Marchionne: "We're fully on track to deliver the 2018 numbers. We are also on track to try and deliver a new plan in the first semester of 2018 for the next five-year period. Nowhere in that planning cycle is there a need to do a deal."

Allemaal geweldig mooi weer-nieuws dus, maar wie de oude vijfjarenplannen van FCA - en de voortdurende bijstelling ervan - er op naslaat weet beter dan Marchionne op zijn blauwe ogen te geloven.