F1 in Nederland: welke straten zijn geschikt voor een circuit?

Dankzij de Maxmanie staat Nederland weer op de kaart voor een Formule 1 Grand Prix. De nieuwe eigenaars van de raceklasse  willen echter het liefst stratencircuits toevoegen, dus Assen en Zandvoort vallen af en Amsterdam en Rotterdam komen in beeld.

Formule 1

Als Nederland echt een stratencircuit krijgt voor de Grote Prijs van Nederland dan lijkt het voor de hand liggend om voor Rotterdam te kiezen. De havenstad heeft brede straten en een skyline die het spectaculair maakt om te filmen. De rivier die dwars door de stad stad stroomt kan een mooi perspectief geven en zorgt ook voor voldoende ruimte om superjachten te meren. Daarnaast zijn er genoeg snelwegen, spoorlijnen en metro's in de buurt om veel publiek aan en af te voeren.

Amsterdam lijkt minder goede kaarten te hebben door de smalle straatjes en de overstroming door toeristen. Met de logistiek in de stad is het echter prima gesteld (als je tenminste geen auto hoeft te parkeren). Toch heeft ook de hoofdstad een aantal plaatsen die best een aardige Grand Prix zouden kunnen opleveren.

We doken in Relive om de circuits vast te visualiseren.

Het deel van het Rotterdamse centrum in de buurt van het stadhuis en het station lenen zich niet echt voor een circuit aangezien overal tramrails liggen, daarom lijkt de Kop van Zuid beter geschikt. Dit rondje van tegen de vijf kilometer begint symbolisch bij de Holland America Lijn en neemt beide grote Maasbruggen over de rivier

De Rotterdamse haven is een uitgelezen plek om een awesome circuit neer te leggen. Autobahn laat zich van zijn Hermann Tilke-kant zien en heeft een kronkelparcours met enorme uitloopstukken door de haven getekend. Wellicht is dit ontwerp ook wat aan de lange kant, maar het toont in ieder geval de mogelijkheden die het Rotterdamse havengebied heeft. Dankzij de zeecontainers kunnen tribunes ook vrij eenvoudig worden gebouwd en eventuele geluidsnormen worden met gemak gehaald door de containermuren.

Zelfs in het centrum van Amsterdam zijn enkele straten die zich redelijk lenen voor een Formule 1-parcours. We adviseren de organisatoren wel om op de Vijzelstraat een paar chicanes in te bouwen, anders zien we straks vliegende Formule 1-wagens bij het passeren van de achtereenvolgens de Prinsengracht, de Keizersgracht en de Herengracht. Ook in de buurt van de Wibautstraat moet wellicht wat meer gekronkel worden toegevoegd om er geen tweede Baku van te maken.