Officieel: de vernieuwde Range Rover

Range Rover heeft haar topmodel vernieuwd. Het Britse vliegdekschip op wielen doet waar het goed in is: de inzittenden in een bad van luxe onderdompelen. Zoals wel vaker het geval is met luxe is deze echter niet goedkoop.

Voor de komst van de Evoque en Velar had Range Rover twee modellen: de Sport en hierboven het grootste model, dat gewoon 'Range Rover' heet. Nadat de Sport vorige week een facelift kreeg is het vandaag de beurt aan zijn grote broer. En dat mag u letterlijk nemen: het gevaarte weegt in zijn lichtste verschijning 2.256 kg, de zwaarste legt 2.603 kg in de schaal. Ideaal voor wanneer u graag veel wegenbelasting betaalt (reken op € 779,- per kwartaal als u in Utrecht woont en voor de zwaarste variant gaat). 

Op technisch vlak is vooral het nieuwe Touch Pro Duo-infotainmentsysteem met 2x 10" schermen vermeldenswaardig, hierna gaat de aandacht al snel naar de fauteuils waar u uw bovenmodale achterwerk op drapeert. We citeren:  

De voorstoelen zijn nieuw en op 24 manieren verstelbaar, met bredere en diepere kussens en standaard verwarmbare armsteunen. De ruimte achterin is opnieuw gestileerd zonder dat overigens enige concessie is gedaan aan de bagageruimte. Voor reizigers die onderweg willen werken zijn er tot wel zeventien connectiemogelijkheden, van gewone stopcontacten tot poorten voor USB en HDMI. Ook biedt de Range Rover een 4G wifi-hotspot voor maximaal acht mobiele devices. Er zijn ook talrijke handige opbergruimtes. Achterin is het ultiem relaxen dankzij Hot Stone-massagetechnologie met 25 massageprogramma’s.

De zittingen achterin zijn breder en zachter. De leuning is met een druk op de knop over 40 graden achterover te verstellen, waarbij de passagiers optimaal kunnen profiteren van de 186 mm extra beenruimte in de long wheelbase-versie (beenruimte totaal nu 1.206 mm). Het toonaangevende comfort blijkt verder uit de verwarmbare en te koelen zetels en uit de verwarmbare arm-, kuit- en voetsteunen. Uit het oogpunt van extra gemak en personalisatie zijn alle stoelfuncties ook te bedienen met een smartphone-app, zowel in als van buiten de auto.

Onder de motorkap veranderde het een en ander, meest noemenswaardig is de introductie van een PHEV die op papier 2,8 l/100 km verbruikt.

De auto is 5 meter lang, als je de LWB neemt krijg je er 20 cm extra bij. Range Rover biedt hem met een enorm scala aan motoren aan, variërend van een 2.509/2.603 kg zware P400e plug-in hybride (met 300 pk viercilinder) tot de sterkste: de 565 pk 5.0L V8 Supercharged SVAutobiography. Deze heeft 10 pk minder dan de SVR in de kleinere broer, maar oneindig veel meer klasse. De auto, met het formaat en gewicht van een klein appartementencomplex, maakt zich in 5,4 seconden van stilstand tot 100 km/u uit de voeten.

Hier tussenin zitten nog twee supercharged V6'en die we uit de Jaguar-lineup kennen, met 340/380 pk. Dieselen kan met een 3.0 V6 (258 pk) of een 4.4 V8 (339 pk). De Nederlandse importeur kiest bij de marktstart drie modellen voor onze markt, met de volgende vanafprijzen:

  • Range Rover 3.0 TDV6 - €135.475,- 
  • Range Rover PHEV P400e - €139.195,-. 
  • Range Rover SVAutobiography Dynamic - €256.380,- 

Opvallend is dat ervoor gekozen wordt de PHEV naar Nederland te halen, terwijl dit bij de Sport niet het geval is. Het is in ieder geval een toevoeging aan de uitdijende lijst 'viercillinders die meer dan een ton kosten'. Hier stonden al modellen als de BMW 740 Le en de Volvo XC90 Excellence op.