NOS kletst uit nek over populariteit 'oude leasebakken'

De afgelopen jaren is een lichte stijging waarneembaar in de youngtimers die zakelijk worden gereden. Dit verleidt de NOS ertoe om heel popie jopie 'Leaserijder kiest vaker voor oude leasebak' te koppen, maar dit is onzin.

Nog even los van het feit dat het er bij de NOS de laatste tijd steeds vaker op lijkt alsof de lezer verzeild is geraakt op een infantiele commerciële clickbaitsite in plaats van 's lands grootste publieke nieuwsorganisatie (die onhandige worsteling met nieuwe media en de poging aan te haken bij wat scoort bij een jonger publiek is bij vlagen ronduit gênant om naar te kijken), is de lichte stijging van het aantal zakelijk geregistreerde youngtimers op tal van andere manieren te verklaren dan met de NOS-zinsnede 'steeds meer leaserijders kiezen niet voor een nieuwe auto, maar voor een auto van 15 jaar of ouder' Sowieso is de leasemarkt de laatste twee jaar flink gegroeid (alleen in 2015 al met 43.000 voertuigen, volgens cijfers van de VNA), waardoor ook het aantal 'gewone' leasewagens steeg.

Laten we eerst even kort de spelregels uitleggen: naast de gebruikelijke leaseconstructie, waarbij bijtelling over de catalogusprijs van een auto wordt betaald, is er een regeling waarbij een auto van 15 jaar of ouder bij privégebruik een bijtelling van 35% over de economische waarde krijgt. Met andere woorden: u vindt een mooie auto uit 2002 die €7.000 waard is, dan zit hier jaarlijks €2.000 aan bijtelling aan vast. Een leuke regeling voor de ondernemende liefhebber die graag voor weinig een oude 7 Serie rijdt, bijvoorbeeld. Maar ook de beter gemotoriseerde middenklassers komen steeds meer binnen bereik.

Cijfers van de BOVAG tonen aan dat deze vorm van youngtimer-lease toeneemt: van 19.254 auto's in 2014 tot 28.403 nu. Op het eerste oog een aanzienlijke stijging, maar het is en blijft margestatistiek. Ten eerste zijn 925.310 van het 8,22 miljoen auto's tellende Nederlandse wagenpark (dixit het CBS) niet in bezit van natuurlijke personen. Hiervan zijn er grofweg 760.000 modellen in de lease. De youngtimers nemen dus nog geen 4% van het totaal aantal leaseauto's in beslag. Met andere woorden: meer dan 96% wordt gewoon nieuw geleased.

De claim 'steeds meer leaserijders kiezen niet voor een nieuwe auto, maar voor een auto van 15 jaar of ouder' is een luie: praktisch elke werknemer die een leaseauto uit mag kiezen heeft helemaal de keuze niet om een 15 jaar oude auto te nemen. Hij/zij krijgt een lijstje met de gebruikelijke nieuwe modellen die binnen het budget passen en daarmee basta. Hierbij speelt mee dat de werkgever wil dat zijn personeel iets representatiefs rijdt, en bijvoorbeeld een oude Mercedes SEL valt bij een doorsnee bedrijf niet helemaal binnen die definitie. 

De NOS probeert het nog even over de boeg 'jamaar demense krijgen geen PHEV-subsidie meer en dus kiezen ze maar een oldtimer' te gooien, maar ook dit lijkt meer op aannames dan op onderzoek gestoeld. Iedereen die voorheen een Outlander PHEV nam gaat nu gewoon weer voor de Mégane, Octavia of Golf (en ja, we zien er ironie van in dat dit een aanname onzerzijds is). Ondanks een significante stijging binnen het eigen segment is youngtimerlease nog steeds marginaal, en de stijging laat zich vooral verklaren door een combinatie van een groeiend aantal kleine zelfstandigen met een klein budget en een aantrekkelijker aanbod en betere technische staat van auto's die 15 jaar of ouder zijn dan vroeger. Je kunt tegenwoordig redelijk wat nette en betrouwbare wagens vinden uit bouwjaar 2001-02 (zoals bovenstaande E46 330d bijvoorbeeld), waar 10 jaar geleden nog meer concessies gemaakt moesten worden.