Tweede plofkraak op rij in Friesland, daders spoorloos

Als er een adequaat antwoord is op plofkraken, dan hebben de Nederlandse autoriteiten dit nog niet gevonden. Momenteel wordt Noord-Nederland geteisterd door ploffers, met ontruimde woningen en andere ellende als gevolg.

Terwijl het zondagnacht een paar kilometer verderop in Haulerwijk raak was, sloegen ploffers vannacht toe in Bakkeveen, op de grens tussen Friesland en Groningen. Nog geen maand geleden was Tolbert (Groningen) het toneel van een plofkraak. Noord-Nederland is slechts anderhalf tot twee uur rijden vanuit uw Randstedelijke kansenwijk naar keuze (Kanaleneiland of de Kolenkitbuurt, take your pick), wat niet verder rijden is dan wanneer je vlak over de grens met Duitsland gaat pinnen zonder pas.

Of de kraak van vannacht (meer informatie) succesvol was weten we niet, maar feit is dat er na zo'n plofactie standaard een bataljon aan EOD'ers wordt opgetrommeld en omwonenden hun huis uit moeten. Lig je als hardwerkende loonslaaf eindelijk in je bed om de volgende ochtend weer vroeg naar je werk te gaan, mag je er om 3 uur 's nachts uit omdat een paar minkukels te beroerd zijn om hun eigen brood te verdienen.

De drie recente plofkraken in de noordelijke provincies werden de afgelopen maanden voorafgegaan door pogingen in Kudelstaart, Diepenveen (Overijssel), Doetinchem, Geldrop Utrecht en Soesterberg. En dan laten we alle kraken in Duitsland buiten beschouwing. In alle gevallen (behalve hier in Chaam) lijkt het erop dat de daders met hun gestolen Audi RS intact ontkomen zijn. Voor de politie en hulpdiensten resteert weinig meer dan puinruimen, de EOD er op af sturen (die arme EOD-commandant heeft zijn gezin nu al een maand niet meer gezien) en de arme omwonenden in het holst van de nacht uit hun bed te trommelen. Opdat de kansenbengels hun geluk morgen weer elders kunnen beproeven en opnieuw een woonwijk kunnen ontwrichten.

En de autoriteiten? Die staan machteloos aan de zijlijn te kijken. Het lijkt ook logisch dat er niks gedaan kan worden: als we dit interview in het AD mogen geloven is de Landelijke Eenheid (het oude KLPD) een onderbezet armetierig zootje, daarnaast surveilleert geen agent meer op straat, en áls je het al waagt om als politieman (m/v) om midden in de nacht die Audi RS met vier 'mannen met een lichtgetint/Noord-Afrikaans uiterlijk' erin aan de kant te zetten krijg je direct advocatenkantoor Deugsma en een bataljon aan BN'ers op je dak wegens profileren. Komt het wel tot een veroordeling, dan volgt meestal een klein strafje.

En de daders? Die lachen zich een breuk terwijl ze morgen met een kofferbak vol gasflessen naar Kiel-Windeweer, Beerta of een willekeurige andere negorij in de provincie rijden. Mocht u suggesties hebben voor het afstoppen van dit rapalje, laat ze dan vooral horen. Want de politie lijkt ze te kunnen gebruiken. Hoe zou het eigenlijk met dat briljante 'hinderlijke volgen' gaan?

Foto: nasleep van een eerdere plofkraak, op een SNS-filiaal in Reusel. Credit: Tom van Limpt.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5dcf38e8d2079', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });