Gevonden in een Cubaanse schuur: Mercedes 300 SL Gullwing

Voor een leek staat hier een verlepte oude wagen, maar kenners weten dat een Mercedes 300 SL potentieel miljoenen waard is. Het is dus geen slecht idee om dit exemplaar op te lappen in plaats van hem aan de oud ijzerboer mee te geven.

In februari 1954 presenteerde Mercedes op de International Motor Sports Show in New York de Mercedes 300 SL, met zijn karakteristieke Gullwing-deuren (deze kwamen er uit noodzaak op, omdat het chassis anders niet stijf genoeg werd). De auto boekte menig racesucces en werd een culthit. Nu is een aangevreten exemplaar opgedoken in een land waar je hem niet direct zou verwachten: Cuba.

Gezien de leeftijd van de SL lijkt het logisch dat deze ergens in midden van de jaren '50 naar Cuba kwam, nog voordat wijlen Fidel en zijn revolutionaire goons de macht op het eiland overnamen. Daarna is het ding in een schuur verdwenen om pas zestig jaar later weer op te duiken. De timing is geschikt: Castro is nu bijna een jaar dood en er waait voorzichtig een iets liberalere wind door Cuba. Wellicht voelde de eigenaar zich nu niet meer bezwaard om met de auto voor de dag te komen. 

De afgeleefde SL verscheen op een Spaanstalige autosite, zo bericht Carscoops. Of hij ook te koop is danwel door de huidige eigenaar onder handen wordt genomen is niet bekend. Destijds was de 300 SL met een topsnelheid van 250 km/u de snelste productiewagen ter wereld. Er werden er ongeveer 1.400 gebouwd.

En nu we het toch over het model hebben: hieronder volgen enkele foto's van de productielijn van de 300 SL. Auto's maken was in de jaren '50 nog echt handwerk.