Plan: schrap vrijdagtrainingen F1 in ruil voor meer races

F1-baas Liberty Media wil graag de racekalender uitbreiden richting 25 races per jaar. Het probleem dat dit met zich meebrengt is meer logistieke stress voor de teams. Door de vrijdagtrainingen te schrappen zou de druk moeten worden verlicht.

Een F1-seizoen duurt in de regel 9 maanden, en loopt van eind maart tot eind november. In de winter kunnen teams - afgezien van een periode van enkele weken waarin er niet gewerkt mag worden - zich volledig op de auto van het volgende seizoen richten. Midden in het seizoen zit ook nog een korte zomerstop (in augustus) van een week of vier. Alle races moeten in de acht maanden hieromheen gepland worden, waarbij geprobeerd wordt de races enigszins per continent/tijdzone te bundelen.

Inmiddels kent de F1-kalender 21 races (dit jaar zijn het er door het wegvallen van Hockenheim twintig), die in een tijdsbestek van 34 weken ingepland moeten worden. Dit betekent dat er sowieso elke twee weken gereden moet worden, en soms twee weken achter elkaar, als de circuits dicht bij elkaar liggen (België-Italië, Oostenrijk-GB, VS-Mexico). Kortom: genoeg werk aan de winkel voor de teams als je kijkt wat een enorme setup er elk weekend opgebouwd en weer ingepakt moet worden. Dat is echt hogere school-logistiek.

Liberty Media wil graag het aantal races verder uitbreiden richting 25, maar heeft door dat het dan op weerstand van de teams stuit. In hetzelfde krappe tijdsbestek vier extra races proppen is niet zo makkelijk gedaan, maar het kan wel. Ross Brawn - de Senior Manager Motor Sport van Liberty - oppert de twee vrije trainingen op vrijdag te schrappen om de teams zo meer lucht te geven. Zo lang de FIA bizarre gridstraffen koppelt aan een nog bizarder klein aantal onderdelen dat elk jaar gebruikt mag worden hebben teams sowieso niet veel zin om kilometers te maken, maar aan de andere kant: vrije trainingen zijn wel belangrijk voor je setup.

De groep van wie meer weerstand te verwachten valt zijn de organiserende circuits zelf. Als je het F1-weekend naar twee dagen inkort kan je ook minder publiek verwachten. De circuits hebben al moeite zwarte cijfers te schrijven bij een GP-weekend, dat wordt er niet beter op als de hele vrijdag geschrapt wordt. Natuurlijk is er wel een heel programma om de F1 heen, met andere raceklasses, maar daar komt het publiek niet voor.

Brawn verwoordt zijn dilemma als volgt: "..if we didn’t have Friday running, we could do more races, because logistically it’s better for the teams. But Friday running is important for the promoters and the broadcasters. How do we find the right solution?"

Hoewel de vraag open blijft, deelt de Brit nog wel even een flinke sneer uit naar zijn landgenoot Bernie Ecclestone, die de F1 op stugge, onflexibele manier leidde: "One of the things I’m proud of this year is the change in the relationship with the promoters, with the race tracks. We’re an organisation now that wants to say ‘yes’ when the promoter needs something. Here we moved the qualifying back two hours [in Austin] to 4pm, and [COTA boss] Bobby Epstein told me this morning that he had 20,000 more spectators for qualifying than he’s ever had before. So we’re very receptive with how we work with the promoters, and I promise you that was not the case in the past."

Wel een beetje gemeen hè, een beetje weerloze oude bejaarden van drie turf hoog de mantel uitvegen. Echter: Brawn begon zijn carrière in de vroege jaren '70 bij Williams, en draaide vervolgens tot 2014 mee (toen Mercedes hem wipte), dus de man weet waarover hij praat. Samenvattend: Liberty wil graag naar een nog uitgebreidere kalender, maar ze zijn er nog niet over uit hoe dit het beste geïmplementeerd kan worden. Wat wel een voordeel is: als ze twee of drie extra Amerikaanse races toevoegen kunnen deze kort op elkaar gehouden worden.

Daarnaast zijn er ook nog wat plannetjes voor een format a la Wacky Races de ether ingeslingerd. Kortom: proefballonnetjes genoeg, maar nu moeten ze nog omgezet worden in beleid.

Als gezegd: met 21 races zitten we momenteel aan een recordaantal races per jaar. Zoveel stonden er in het verleden op:

  • 2015 : 19
  • 2010 : 19
  • 2000 : 17
  • 1985 : 16
  • 1970 : 13
  • 1950 : 7

Voor de cracks: hoeveel wereldkampioenen kunt u bij de genoemde jaartallen noemen, zonder te googlen?