Om die laatste vraag meteen te beantwoorden: het zijn er 109. Honderd-en-negen Honda-motoronderdelen gingen er in de bolidebips van Alonso en Vandoorne. Een team mag tijdens een seizoen ongestraft achtenveertig (vier keer zes keer twee) onderdelen verbruiken.
Alonso, die de afgelopen race weer eens met een kapotte motor uitviel, krijgt een nieuwe motor, MGU-H en turbo. Dit levert hem 20 plekken gridstraf op (10 voor de motor en twee keer vijf voor de onderdelen). Stoffel, die in Austin al achteraan startte, krijgt nog eens 35 plekken om de oren omdat alle zes de motoronderdelen vervangen worden. Kortom: hij start komende zondag in Texas in plaats van Mexico City.
Honda verklaart de onderdelen nu te monteren, omdat Mexico geen sterk circuit is voor McLaren. Het komt op ons over alsof Honda gewoon aan het livetesten is met hun 2018-onderdelen. De relatie met McLaren is toch al stuk, dus wat kan het schelen. De coureurs kunnen zich weer opmaken voor een inhaalrace, als ze heel blijven tenminste. Het wordt zo onderhand echter wel heel erg zot met het aantal plekken dat de Mclarens is teruggezet.
De grid penalties voor McLaren dit seizoen:
- Rusland - Vandoorne 15 plekken
- Spanje - Vandoorne 10 plekken
- Monaco - Jenson Button 15 plekken
- Azerbeidzjan - Alonso 40 plekken, Vandoorne 35 plekken
- Groot-Brittanië - Alonso 30 plekken
- België - Vandoorne 65 plekken
- Italië - Alonso 35 plekken, Vandoorne 25 plekken
- Japan - Alonso 35 plekken
- VS - Vandoorne 30 plekken
- TOTAAL - 335 plekken terug #koekoek
Er zijn 20 races dit seizoen, met 20 deelnemers. Dit betekent dat als Honda nog even zijn best doet, het McLaren-team een compleet seizoen aan startplekken als straf heeft gekregen. Dat gaat echt helemaal nergens meer over.
Collega M. Goes opperde zojuist overigens een niet onaardig alternatief voor gridstraffen: laat een team bij elke wissel die buiten de gestelde kaders valt een boetebedrag aan de concurrerende teams betalen. Op deze manier dupeer je de coureurs minder en heb je bovendien een stimulans zo zuinig mogelijk te zijn op je onderdelen. Geen enkel team wil een concurrent gratis geld geven.