Nederland mag dan een rijk land zijn, dat is niet af te zien aan ons autokoopgedrag. Oons bint zuunig, en dus kopen we liever een vieze occassion dan een schone nieuwe wagen, met de nodige dode ijsbeertjes als gevolg.
Het economisch bureau van de ING ging aan de slag met cijfers over het Nederlandse wagenpark, en kwam tot de conclusie dat de gemiddelde leeftijd over een periode van 10 jaar steeg van 8,5 jaar tot 10,2 jaar. Niet wereldschokkend, met het verdwijnen van de Alfasud en de oude Simca worden auto's over de gehele lijn betrouwbaarder en gaan langer mee. Echter, de CO2-uitstoot van nieuwe wagens ligt met 106 gram/km beduidend lager dan de 173 gram die het totale wagenpark uitstoot. Conclusie: wij vergassen willens en wetens onze flora en fauna door in vieze oude wagens te blijven rijden. Kijk maar naar de statistieken, die liegen nooit:
Tot zover de kritiekloze interpretatie van de cijfers. Hoewel hier sec niets op af te dingen valt kan je wel de nodige kritische noten plaatsen. Ten eerste is het uitgangspunt om vervuiling te meten al gebrekkig. We weten allemaal dat uitstoot (nog) middels een NEDC-methode wordt gemeten, die op geen enkele wijze overeenkomt met de werkelijkheid. Naarmate downsizing toenam om te voldoen aan de steeds strengere regels, week de praktijk steeds verder af van de theorie. Kortom: die mooie 106 gram/km mogen we met een korreltje fijnstof nemen.
Daarnaast: de cijfers zijn de laatste jaren enorm verkleurd door de miljardensubsidies die in zogenaamd schone PHEV's werden gestoken. Auto's met een papieren uitstoot van 49 gram/km werden dankzij gunstige bijtellingspercentages bij de vleet verkocht en dwingen zo de CO2-emissies in de statistieken terug. U hoeft niet gestudeerd te hebben om te weten dat zo'n Outlander PHEV met 140 op de linkerbaan iets meer uitpuft dan 49 magere grammetjes. De discrepantie tussen theorie en praktijk is waarschijnlijk zelfs groter, aangezien met dit soort leasewagens juist de afstanden gemaakt worden. Hun aandeel in de aantal gereden kilometers is groter dan hun aantal doet vermoeden.
De allerbelangrijkste reden waarom de gemiddelde Nederlander geen nieuwe auto, maar een occassion koopt hebben we echter nog niet aangestipt: het is voor de gewone man simpelweg niet te betalen. Nog even los van het feit of je de enorme afschrijving in de eerste jaren voor lief wilt nemen, is de initiële investering door 21% BTW en een hele mep aan BPM gewoon niet te doen. Een nieuwe luxewagen is hier al snel 30 tot 40 procent duurder dan in buurland Duitsland, een bizar prijsverschil. Dus wie heeft er dan nog zin om een klein vermogen stuk te slaan op een voertuig waar je vervolgens óf mee in de file staat, óf niet harder dan 100 mag? Dan zouden wij - net als onze grote roerganger - ook maar liever een nieuwe fiets kopen in plaats van een heilige koe.
De gehele studie van de ING, inclusief tig dingen die we hier niet aanstipten, vindt u hier. Mocht u geïnspireerd zijn geraakt om toch die nieuwe Benz te kopen, dan willen de bankiers u hier vast wel een kredietje voor verstrekken, mits u het ze lief vraagt.