De hele wereld heeft de mond vol over elektrische auto's, maar feit is dat elektische auto's vooralsnog alleen bereikbaar zijn voor mensen met veel budget. Zelfs EV's waar je nog geen 200 km mee vooruit komt op een volle batterij kosten je zo 30 mille of meer. En dat is naar Nederlandse maatstaven, dus zonder een cent aan BPM op de auto. Nu kennen ze in andere landen geen BPM, maar wel belastingvoordeeltjes: slechts vijf van de 28 lidstaten stimuleert elektrificering. Helpt dit in de landen waar je 5x het BNP betaalt voor een Nissan Leaf? Take it away, Lana:
In een handige interactieve kaart heeft automobielindustriebelangenbehartigersvereniging ACEA van alle 28 EU-staten plus steenrijke EFTA-leden Noorwegen en Zwitserland op een rijtje gezet 1) hoeveel EV's er rondrijden (PHEV tellen ook mee) en 2) wat het BNP in betreffende landen is. En, o wonder, er lijkt een correlatie te zijn tussen de hoogte van het inkomen en de hoeveelheid EV's in een land. Wie had dat gedacht. Van onderstaande twee kaartjes toont de bovenste het marktaandeel van EV's, de onderste het inkomen:
Behalve inkomen spelen nog meer factoren mee, waarvan de belangrijkste de laadinfrastructuur is. Je kunt wel een mooie EV aanschaffen, maar als je die delicate techniek vervolgens over een veredeld karrespoor moet rijden, je auto niet voor de deur kunt inpluggen omdat je 20 hoog in een Sovjetflat woont, en de stroom - als je al een laadpunt hebt - vaker uitvalt dan Max Verstappen in de eerste seizoenshelft van 2017, dan schiet het nog niet echt op.
Enfin, een fatsoenlijk inkomen lijkt een eerste voorwaarde voor meer EV's, maar stimulering door de overheid is zeker ook belangrijk: kijk maar naar de agressieve elektrificering in Noorwegen en het grote aandeel PHEV's in Nederland, alleen omdat de bijtelling zo gunstig was. Zwitserland daarentegen doet nauwelijks iets (enkele kantons stimuleren licht, andere helemaal niet), en daar is het aandeel 2%. Dit zijn weliswaar bijna allemaal Tesla's, de Model S verkoopt er beter dan de S-Klasse, 7 Serie of A8. Polen is daarnaast een voorbeeld van een land dat de laatste 10 jaar enorme sprongen maakte qua inkomen, maar door het ontbreken van stimulansen bedraagt het aantal EV's er 0,1%.
Foto: e-Golfs van de politie in het Albanese Tirana. Wegens gebrek aan laadinfra moesten deze terug naar het bureau zodra ze leeg waren.