Ram je Focus RS nog sneller een bergwand in met de Drift Stick

Heb jij altijd al Ken Blockje willen spelen en deins je er niet voor terug je hete hatch van een halve euroton hiervoor op het spel te zetten? Dan is de Drift Stick hét accessoire voor jou. 

In Japan vond men decennia geleden de nobele kunst van het driften uit, maar sinds The Fast & the Furious er een tenenkrommende film aan wijdde en Ken Block begon te Gymkhana'en staan we allemaal als gekken te driften. Of dat willen we, want - als gezegd - driften is een kunst, en niet iedereen is Mondriaan.

Ford probeert de aspirant-drifters nu een beetje op weg te helpen, en dat is - gezien de capriolen die sommige Mustangbestuurders uithalen - geen overbodige luxe. Hiervoor is de 350 pk sterke Focus RS uitverkoren, een auto die geen achterwiel-, maar vierwielaandrijving heeft. Niet de beste basis voor gladde drifts, maar soit. De Drift Stick (approved by Ken Block) is een elektronische handrem die tussen de bestuurder en de versnellingsbak wordt geplaatst, en moet helpen het kontje iets soepeler om te krijgen. 

Het probleem bij amateurdrifters is dat ze incapabele apen zijn ze niet genoeg vermogen in één keer op de achterwielen krijgen, waarna ze al ondersturend van de weg geraken. Of: dat de achterkant verder uitbreekt dan bedoeld, waarna in een paniekreactie te sterk wordt tegengestuurd, met hetzelfde resultaat. Ford's glijstaaf werkt in combinatie met het ABS, waarbij de koppelingen van de achterwielaandrijving worden opengezet en er hydraulische druk wordt uitgeoefend om de achterwielen te doen blokkeren. Wanneer er vervolgens kracht op de stilstaande wielen wordt uitgeoefend moet het een peulenschil zijn ze te doen opspinnen. De vraag is alleen wat er met de aandrijving op de voorwielen gebeurt, want die doen idealiter niets anders dan sturen.

De Drift Stick komt in eerste instantie in de VS en Canada in de prijslijst, voor US$999. Mocht u de bergwandverwijzing niet bevatten, lees dan dit artikel even. Als we de demonstratievideo hieronder bekijken, dan lijkt de Driftstok identiek te werken aan de fiets met terugtraprem waarmee wij als kleine dreumes de achterband kaalslipten.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5def37621bd29', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });