2016 was een topjaar voor Porsche: er werden krap 240.000 auto's verkocht, waarbij een omzet van 22,3 miljard euro werd gedraaid. De winstmarge (return on sales) steeg van 15,8 naar 17,4 procent. Voor Porsche is het belangrijk de marge op lange termijn rond de 15% te houden, aangezien hier voor de werknemers incentives en zelfs een pensioencomponent aan is gekoppeld. Met andere woorden: minder marge betekent minder bonus voor het personeel, dus ook de fabrieksarbeider.
De Duitsers hebben een programma lopen waarin in vijf jaar tijd drie miljard euro in elektrificatie wordt gestopt. Deze 600 miljoen per jaar is een flink bedrag, maar niet onoverkomelijk op de jaarwinst. Financieel topman Lutz Meschke noemt het in een interview met Automotive News echter een enormous burden. Verder zegt de 51-jarige Duitser dat zijn bedrijf de extra kosten die het maakt op elektrische componenten niet kan verrekenen in de prijs:
Today Porsche packs 8,000 to 10,000 euros in added content into an electrified vehicle, but those costs cannot be passed on via the price. The customer won't accept it, just the opposite, in some parts of the world there's a certain hesitation [to acceptance].
Dat laatste lijkt ons sterk: als er één bedrijf is dat relatief weinig last heeft van de kosten van elektrificatie, dan is het Porsche wel. Ten eerste omdat er haast geen Porsche van minder dan een ton te vinden is en de relatieve kosten dus reuze meevallen en ten tweede omdat juist Porsche een merk is waarbij de klanten niet zo moeilijk doen over een beetje meerprijs. Of bent u van mening dat een klant zijn 700 pk sterke Panamera Turbo S e-Hybrid laat staan wanneer deze niet 200.000 maar 210.000 euro kost? Please...dat soort kopers zet er zonder te knipperen een vijfvoudige delta aan opties op.
Ondanks het wat sombere beeld dat Meschke vanuit zijn luxepositie schildert is de financiële topman van mening dat de marge gestut kan worden door jaarlijkse besparingen in het kader van het bedrijfsinterne Porsche Improvement Process. Hierbij wordt vooral gesneden in randzaken, dus niet in personeels- of ontwikkelkosten.
Dan de grote vraag: houdt Porsche vast aan de dieselmotor? De Panamera S diesel heeft tot nader order een bestelstop, en ook van de nieuwe Cayenne hebben we nog geen dieselversie gezien. Meschke laat zich niet tot lange-termijnuitspraken verleiden, maar op de korte termijn zal Porsche niet mondiaal direct met diesel stoppen (let wel: hij zegt dus niets over deelmarkten, zoals de VS).
Half of the four-door models we sell in Europe run on diesel, and our new-generation Cayenne is engineered for diesel. Audi is about to finish development on the new V-6. We do not intend to make any rash decisions. Porsche is carefully considering the varying levels of demand in individual markets. For this reason, we do not envisage immediately stopping production of diesel vehicles.
Voor de lange termijn is het lot van de diesel afhankelijk van het succes van Porsche's elektrificeringsstrategie, dat zowel volledig elektrische modellen als de Mission E als plug-in hybrides omvat. Het is derhalve goed mogelijk dat de nieuwste diesels de eerste stap richting uitfaseren zijn.