Eerder deze week kwamen de hoofdrolspelers uit het F1-wereldje bij elkaar op het Parijse FIA-hoofdkantoor aan het Place de la Concorde. Het doel: een goede basis voor de sport vanaf 2021 neerleggen, waarbij aan de ene kant het publiek moet worden gepleased met meer toeren en meer herrie en aan de andere kant het competitie-element moet worden vergroot door een gelijker speelveld te creëren met meer gestandaardiseerde onderdelen. Kern van dit alles is de Power Unit (PU).
In de huidige situatie rijden de drie topteams (Mercedes, Ferrari, Red Bull) met hun enorme jaarbudgetten ver voor de rest van het veld uit en mogen de overige zeven teams onderling de restjes verdelen. Dit hele seizoen slaagde maar één coureur van een ander team erin het podium te halen: Lance Stroll in Azerbeidzjan (3e plek). Door motorontwikkeling simpeler te maken en meer te standaardiseren gaan de kosten omlaag en wordt het voor andere ontwikkelaars wellicht interessant om (weer) in te stappen. Namen als Audi/Porsche, Cosworth en Aston Martin zingen al geruime tijd rond.
De kern van de voorstellen is deze: gooi de MGU-H overboord. Dit is verreweg het meest complexe energieterugwinsysteem, en het onderdeel dat vooral Mercedes vanaf het begin goed voor elkaar had. De relevantie voor straatauto's is echter veel kleiner dan bij de MGU-K (het kinetische terugwinsysteem dat aan de krukas is gekoppeld), en dus lijken de dagen van de MGU-H geteld.
So far so good, zou je zeggen. Het ontwerp van de 1.6 V6 blijft grotendeels intact, met enkele interne wijzigingen. In ruil daarvoor krijgen we een soort plug&play-design, en mogen er weer meer motoren per seizoen worden gebruikt (zes tot acht, in plaats van twee tot drie). Bovendien kruipt het toerental weer een beetje richting dat van de oude atmosferische V8. Fans blij, constructeurs blij, iedereen blij. Haha nee, 'iedereen blij' in de F1 is een utopie.
Toto Wolff (Mercedes) is 'zeer sceptisch' en Cyril Abiteboul (Renault) stelt lauwtjes dat de voorstellen 'een goed beginpunt voor verdere discussie vormen'. Beide heren schijnen niet zo blij te zijn met de openheid waarmee de FIA de voorlopige plannen heeft gepresenteerd. Hen was in Parijs intern meegedeeld dat de plannen slechts een beginnetje vormen waaraan nog volop gesleuteld kan worden, terwijl de communicatie naar buiten toe juist veel meer de impressie van een done deal geeft.
De ontwikkeling van de 2021-motor zou voor de bestaande vier motorfabrikanten in de F1 gepaard gaan met enorme kosten, terwijl Wolff het praktische nut ervan niet inziet. Hij wil geen andere designrichting inslaan "just for the sake of having a new concept". Wolff voegde er aan toe: "The new concept needs to tackle the deficit that has been outlined - development costs and noise level - and all that needs to be linked with a global view of F1. We haven't seen any of that."
De bestaande teams/motorenfabrikanten zitten voor een flink bedrag in de F1 en willen weten waar ze na 2021 aan toe zijn, niet alleen op het vlak van de PU's, maar ook de chassisontwikkeling en de algehele commerciële kant van het verhaal. Uiteindelijk blijft de F1 een commerciële sport, waarin alles draait om geld. Kortom: er zal nog de nodige discussie plaatsvinden en hier en daar water bij de wijn gedaan moeten worden voordat elke partij tevreden is. Gelukkig hebben we nog eventjes te gaan tot het 2021 is.