Al een flinke tijd geleden sloten BMW, Daimler, Ford en Volkswagen (vertegenwoordigd door de Audi- en Porsche-divisies) een pact om de Europese hoofdwegen van een supersnel laadnetwerk voor elektrische auto's te voorzien. Hiermee wordt het voorbeeld van Tesla gevolgd, dat al sinds een kleine 5 jaar een flink supercharger-netwerk langs de westerse hoofdroutes bouwt.
Vandaag heeft de in München gevestigde joint venture officieel een naam gekregen: Ionity. Nog dit jaar worden de eerste 20 laadstations gebouwd, in 2020 moet die aantal vertwintigvoudigd zijn. De stroom wordt geleverd via de CCS-standaard (combined charging system): een Type 2-stekker met de aarde- en communicatiepinnen en hieronder een hele dikke + en - pool die het accupakket direct van gelijkstroom voorzien.
De persverklaringen van de deelnemers spreken over een 'oplaadcapaciteit tot 350 kW' (CCS 3.0), waarmee je een 90 kWh-pakket in theorie in een kwartiertje nagenoeg vollaadt. In dit geval praat je echter alleen over de crème de la crème van de elektrische auto's, die een 800v-systeem hebben en kabels met een enorme doorvoersnelheid. We vermoeden dat de eerste toepassingen in de laadinfra eerder rond de 150 kW (CCS 2.0) zullen liggen, waarna later opgeschaald wordt. Ter vergelijking: Tesla's superchargers leveren op vol vermogen een ruime 100 kW.
De laadpalen zullen vooral voor de elektrische auto van de toekomst zijn, van de huidige elektrische auto's is er nauwelijks een model dat een dergelijke input aan kan, de meeste zijn beperkt tot 50 kW aan laadvermogen. Bovendien hebben de meeste elektrische auto's alleen een Type 2-aansluiting, zonder de CCS-pinnen. Uitzonderingen hierop zijn de e-Golf en de i3, hoewel je bij de laatste een niet-misselijke €1.613,- moet bijlappen voor een 'snellaadpakket'.