Lewis Hamilton heeft zijn zaakjes financieel aardig op orde. Zijn vermogen wordt geschat op grofweg €150 miljoen, en elk jaar wordt dit aangedikt met zo'n 35 miljoen plus de kruimels aan sponsordeals. Logisch dat je dan niet in een land als Nederland gaat wonen, waar je meer dan de helft aan de fiscus mag overdragen. Daarom woont Hamilton al jaren in Monaco, en dat is zijn goed recht. Heck, elke grootverdiener woont of daar, of in een ander belastingluw deel van de wereld.
Wanneer je het als rijkaard echter vertikt om iets simpels als BTW af te tikken over je grote aankopen, dan wordt het al een stuk onsympathieker. Terwijl wij allemaal netjes 21% BTW over bijna alle consumptiegoederen afdragen (dus ook voor de volle tank van onze auto, die geen Pagani of LaFerrari is), gebruikte Hamilton met zijn megavermogen een schimmige constructie om €3,7 miljoen te besparen op de aanschaf van zijn Bombardier CL605 Challenger-privéjet. Door een kunstmatige leasemaatschappij op het eiland Man op te zetten, die zijn eigen vliegtuig aan hem 'verhuurde', kwam de kersverse F1-wereldkampioen in aanmerking voor een BTW-teruggave ter waarde van miljoenen, zo meldt de Guardian.
Hamilton heeft in het verleden zijn rijkdom vaak verdedigd, door te stellen: “I race in 19 different countries, so I earn my money in 20 different places and I pay tax in several different places, and I pay a lot here as well. I am contributing to the country and, not only that, I help keep a team of more than 1,000 people employed. I am part of a much bigger picture.” Toch fijn, dat meneer Hamilton meent dat zonder hem 1.000 man meteen op straat zouden staan. #blessed
Maar eerlijk is eerlijk: het was geen initiatief dat van Hamilton zelf kwam, zijn financiën worden geregeld door grote accountancyfirma's. Hun opdracht is het zo verstandig mogelijk beheren van het geld van hun cliënten, en dat doen ze dan ook. Met dank aan door het Verenigd Koninkrijk gefaciliteerde belastingparadijzen als Guernsey, Gibraltar of het Eiland Man. Naar de letter van de wet is het allemaal legitiem, maar iedereen heeft zo zijn eigen interpretatie van de geest van de wet.