BEELD. Plofkraak gaat mis, achtervolging door politieheli

We stonden er eind juli uitgebreid bij stil: na een plofkraak in Duitsland en een ingezette achtervolging stuiterde een Audi RS6 bij Kanaleneiland over een rotonde. Inmiddels hebben we beelden vanuit zowel de bank als de politieheli.

Plofkrakers in gestolen snelle Audi's, het is de gesel van dit decennium. Hongerige kansenjongeren uit kansenwijken slaan keer op keer hun slag en lachen oom Agent in zijn gezicht uit, want ze ontkomen toch elke keer. Zo ook de parels die zichzelf midden op een enorme rotonde kapotreden, maar toch wisten te ontkomen. Zijn die ploffers nou zo slim, of is... enfin, vult u het zelf maar in. Gisteravond werd in Mocro Gezocht Opsporing Verzocht aandacht aan de zaak besteed, ondersteund door onderstaande beelden:

Presentatrice Anniko van Santen kondigt het al lichtelijk opgewonden aan: 'spectaculaire beelden', en daar is geen woord van gelogen. Misschien is dat ook wat de mini-Montana's drijft, naast harde euro's: spektakel. We kunnen de beelden in twee segmenten knippen: de klus en de achtervolging.

Al in de eerste akte zien we dat de jongens weliswaar erg goed weten waarmee ze bezig zijn, maar niet over de kalmte van echte professionals beschikken. Alle bewegingen zijn gehaast en de adrenaline leidt ertoe dat er een flinke fout wordt gemaakt: op 1:19 zien dat het gasmengsel wordt ontstoken terwijl twee krakers met hun porem pal voor de automaat staan. Geen regie, geen duidelijke commandostructuur, en waarschijnlijk een flinke hoofdpijn voor minstens één van hen.

Desalniettemin weten de heren wel buit te maken en weg te komen in hun gestolen Audi, die 10 minuten voor de kraak nog werd geflitst. Hier zien we de foto die we ook al in ons julitopic gebruikten, van drie 'jongeren' die met de zonneklepjes naar beneden op pad zijn voor hun 'werk'. Let wel, dit zijn beelden van 23 juni uit Rheine, net over de grens bij Oldenzaal. Ook op 9 juli werd dezelfde bank bezocht door waarschijnlijk dezelfde club.

Vervolgens schakelen we door naar 25 juli. Dit keer werd een kraak gezet in Wesel, een stuk zuidelijker, over de grens bij Nijmegen. Dit zijn dus beelden van een andere datum, maar de politie weet (of vermoedt) dat het om dezelfde daders gaat. Dat vinden we nogal een veronderstelling, in de wetenschap dat er honderden ploffers in steeds wisselende samenstelling actief zijn, maar wellicht weten ze meer dan wij. De heren worden immers al tijden hinderlijk gevolgd. Met succe...oh, wacht.

Dit keer is het opnieuw een rappe Audi, die omstreeks 04:15 uur in het vizier van de poilitieheli rond Utrecht verschijnt, maar dan wel een flink ouder type dan dat bij de vorige twee klussen geflitst werd. Na een rappe rit over de A12 is het niet zo moeilijk om het hittespoor van de RS6 te volgen. De bestuurder heeft door dat er een heli boven hem zit en choke't. Geassisteerd door de bebouwing en ongetwijfeld een goede kennis van de buurt weet hij echter te ontkomen. Van de overige inzittende(n) wordt geen gewag gemaakt, maar ga er maar van uit dat zij ook weg wisten te komen.

Daarom gooien we de flitsfoto er nog eens in: kent u één van deze drie heren uit de plaatselijke shisha-lounge, straathoek of golfclub? Één van hen nam het begrip Scarface wel heel serieus en is bij een ontploffing waarschijnlijk minimaal zijn wenkbrauwen kwijtgeraakt.