Mocht u de komende maanden allemaal mensen met moeilijke brillen rond de Afsluitdijk ontwaren, die met een strenge blik vooral instemmend knikken, dan weet u nu waarom: de in 1932 door noeste Hollandse arbeiders met de hand gebouwde dijk krijgt een artistieke make-over.
Het project bestaat uit zowel permanente als tijdelijke kunst, gekenmerkt door het thema dat als een neondraad door Roosegaardes oeuvre loopt: licht. Hij verwierf landelijk bekendheid met zijn Glowing Lines-project op de N329 bij Oss. Ook nu wordt er weer gespeeld met licht: de sluizen die bij het oprijden worden gepasseerd zijn bekleed met lichtstrips, wat de betonnen kolossen in het donker ineens zichtbaar maakt. Dit project, met de naam Gates of Light, is permanent:
Ook onderweg komen automobilisten op de A7 tussen Zurich en Den Oever kunst tegen, zij het van tijdelijke aard. Het project Windvogel bestaat uit een paar grote vliegers, uiteraard met lichtgevende kabels. Door de beweging van de kabels wordt tot 100 kW aan schone energie opgewekt. Voor Glowing Nature moet je één van de historische bunkers in, dan krijg je een 'interactive and mysterious experience with live bioluminescent algae' voorgeschoteld. De algen moeten een blauwdruk vormen voor de straatverlichting van de toekomst.
We hopen dat de projectjes de automobilist even van zijn smartphone doen opkijken, want een stukje kunst in de openbare ruimte is nooit verkeerd. Hoewel de eerste reactie van de gemiddelde Nederlander waarschijnlijk 'maar wat moet dat allemaal kosten?' is.
Vanaf vandaag, 17 november, is de tentoonstelling 'Icoon Afsluitdijk' elke dag tussen 18:00 en 23:00 uur open voor het publiek. Meer informatie hier of hier.