Shell gaat je elektrische auto laden in heel Europa

Olieboer Shell is als de dood dat je over een paar jaar niet meer langskomt, omdat je elektrisch rijdt. Daarom bouwt de tankstationgigant samen met een aantal grote automerken nu een Europees netwerk met supersnelle laadpalen.

De brandstofpomper slaat de handen in één met IONITY, een joint venture met een voorliefde voor hoofdletters van BMW, Daimler, Ford en Volkswagen, oftewel de grote Duitse merken. Samen gaan ze de komende jaren snelladers planten bij Shell-stations langs de Europese snelwegen. In 2019 moeten er 80 snellaadlocaties zijn en in 2020 moet het zelfs om 400 plekken gaan. 

Met deze snelladers moet het eindelijk mogelijk worden om door Europa te reizen in een elektrische auto zonder uren naast een stopcontact te wachten tot je auto weer vol is. Met de techniek van IONITY zou een accu van 350 kiloWatt in vijf tot acht minuten opgeladen zijn. Uiteraard moet het oplaadsysteem van je auto daar ook voor geschikt zijn, maar daar zorgen de aangesloten automerken wel voor. 

De laadstations zullen in verschillende Europese landen verschijnen, waaronder Nederland. Shell kan bij de plaatsing mooi gebruikmaken van de kennis van NewMotion. Dit bedrijf is een van Europa's grootste aanbieders van laadstations en is onlangs opgekocht door de oliereus met de schelp. 

Met het ambitieuze plan hopen de autobouwers een vuist te kunnen maken tegen de dominante rol die Tesla in de elektrische markt heeft veroverd. Shell probeert op zijn beurt relevant te blijven in de markt voor brandstoffen (ook als die dadelijk niet meer branden) voordat er een succesvolle versie van FastNed verschijnt. En als het daardoor serieus mogelijk wordt om volledig elektrisch op Europese roadtrip te gaan zonder al te veel laadtijd, komt de consument als winnaar uit de bus.