Duitse posterijen bestellen tien Tesla Semi's

Koud een week na het onthullen van zijn eerste elektrische vrachtwagen beginnen de ordertjes al aardig binnen te stromen voor Tesla. De Deutsche Post wil er tien.

Dat elektrisch rijden de toekomst heeft is een mening die door steeds meer mensen gedeeld wordt. Elektrisch trucken...nog niet zo. Het is een conservatieve wereld, en bovendien moet je niet onderschatten wat een berg ontwikkeling er in de dieseltrucks van nu zit. De grote spelers draaien omzetten van tientallen miljarden en een niet-onaanzienlijk deel van de winst gaat terug in R&D. Door de jaren heen is de dieseltruck fijngeslepen tot het punt waarop deze een rendement levert waar auto's verhoudingsgewijs alleen maar van kunnen dromen.

En dan komt de grote disruptor de boel opschudden. Althans, dat beweren ze. Tesla gaat de truckersmarkt op en heeft als troeven in handen dat een vrachtwagen op elektriciteit sneller accelereert en natuurlijk een stuk schoner is dan diesel. Het grote nadeel dat de sector tegen ze aan gaat gooien is dat er nog nul ervaring met trucken is, en dat ze nog maar moeten zien hoe het gaat met de mechanische betrouwbaarheid van Tesla. Een stilstaande auto is vervelend, een stilstaande truck kost bakken met geld. Mocht de Tesla Semi zich ontwikkelen tot een Fyra op wielen, dan betekent dit een strop voor de bestellers.

Deze zwartkijkerij laat desondanks diverse partijen zich er niet van weerhouden alvast een bestelling te plaatsen. De lokroep van zero emissions en een strak design is kennelijk te sterk: naast enkele lokale orders en de grote order van Tesla zelf wil nu ook de Deutsche Post tien exemplaren van de Semi. Dit is in één opzicht verwonderlijk, aangezien dit juist het bedrijf is dat met de eigen Street Scooter tegenstroom geeft aan de elektrische autobouwers. Echter, we praten hier wel over een ander formaat transport en bovendien is de bestelling voor een Amerikaanse tak van de post- en pakjesbezorger: DHL Supply Chain, een logistieke dochter, wil de vrachtwagens in (tussen?) Amerikaanse grote steden testen, zo meldt het. 

Mochten de eerste exemplaren - die niet vooor 2019 worden geleverd - bevallen, dan zit er meer in het vat voor Tesla. Er van uitgaand dat de trucks inderdaad 1,5 tot 2 ton gaan kosten is met de aankoop een investering van $1,5 tot $2 miljoen gemoeid. Peanuts, voor zo'n bedrijf, dus waarom zou je de gok niet wagen?

Ook de eerste Nederlandse klant voor Tesla's truckdivisie is bekend: Breytner uit Rotterdam neemt een exemplaar af. Niet onaardig, dat ook wij Europeanen het ding op eigen grond kunnen gaan bekijken.