Kubica niet langer in beeld als opvolger Massa bij Williams

Diverse bronnen in binnen- en buitenland waren het er aan het einde van het seizoen over eens: Robert Kubica gaat terugkeren in de Formule 1. Echter, een contract werd niet getekend, en nu lijken de kansen van de Pool toch verkeken.

Zo lang er niets zwart-op-wit staat zijn geruchten precies dat: geruchten. Toch is de dynamiek rond Robert Kubica een interessante: de man voerde meerdere tests uit, eerst voor Renault (waar Carlos Sainz de deur voor hem in het slot gooide) en daarna voor Williams. Beide teams waren naar de buitenwereld toe positief over zijn snelheid, maar dat is meer voor de Bühne. Net zoals je als werkgever bij een aanbeveling van een oud-werknemer nooit een onvertogen woord zal zeggen is de boodschap ook hier vooral positief. In de wandelgangen horen we echter van beide partijen dat Kubica toch tekort komt ten opzichte van zijn concurrenten.

Behalve Kubica testten eveneens reserverijder (en in 2017 eenmalige stand-in) Paul di Resta, en daarnaast Renault-reserverijder Sergey Sirotkin voor Williams. De 22-jarige Rus zou nu bovenaan Williams' lijstje staan, zo meldt Motorsport. Een goede deal sweetener is dat hij een aardige zak geld meebrengt, Sirotkin zou zo'n 17 miljoen euro aan sponsorgeld meebrengen. Kortom: het ooit zo roemruchte Williams, op Ferrari na het oudste team in de F1, met voormalig coureurs als David Coulthard, Damon Hill en Jacques Villeneuve, zou volgend jaar vooral twee grote zakken met geld in de cockpit hebben zitten. Aan de andere kant: in de top doen ze toch al jaren niet meer mee, dus dan kan je misschien maar beter ordinair geld harken.

Naast Sirotkins naam zingt overigens ook nog steeds die van Daniil Kvyat rond. De collega-Rus is kennelijk eveneens dik met de een of andere oligarch, want hij heeft nog steeds een solide financiële ruggesteun. Dit is hard nodig, want op basis van zijn recente prestaties lijkt het ons onwaarschijnlijk dat hij zelf nog de Sauber Alfa Romeo-garage schoon mag vegen.

Indien Sirotkin inderdaad het laatst beschikbare stoeltje pakt, is het de vraag wat er gebeurt met de voorwaarde van sponsor Martini dat tenminste één van de coureurs een leeftijd van minstens 25 jaar heeft. Dit is in het verleden altijd als breekpunt gepresenteerd.

Williams zelf is niet van plan op korte termijn mededelingen te doen over de toekomst. We kunnen nog even doorspeculeren dus, maar zoals het er nu uitziet zijn de kansen voor Kubica flink geslonken.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5daceffce14bc', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });