Mercedes' Formule 1-motor haalt bijna 1.000 pk

Het lijkt erop dat de dominantie van Mercedes voorlopig nog even doorzet, nu ze de grens van 1.000 pk naderen met hun M08 EQ Power+, zoals de motor heet. Afgelopen seizoen wist het team de 900 pk al voorbij te gaan en ze zijn nog niet klaar met de motor.

De motor van Mercedes' Formule 1 team is fabelachtig sterk en wist allerlei records te breken. Zo lukte het de Duitsers eerder dit jaar om vijftig procent thermische-efficiëntie te bereiken, dus de helft van de energie die in de brandstof opgeslagen zit omzetten in beweging. Nu komt er weer een nieuwe barrière in zicht: duizend peekaa.

De 1,6 liter V6 van Mercedes kan met de twee turbo's erop haalde gedurende het afgelopen seizoen negenhonderd paardenkrachten, maar volgens Andy Cowell zit er nog meer in de motor. De baas van de motorafdeling zegt dat ze in de buurt van de duizend moeten kunnen komen en er ook overheen gaan.

Het is niet helemaal duidelijk hoeveel brandstof de motor verbruikt om dat magische getal te bereiken. In race-omstandigheden mag de krachtbron maximaal honderd kilo benzine per uur verbruiken en maar 0,9 liter olie per honderd gereden kilometers opsouperen. 

Begin volgend seizoen hoopt Mercedes de vijftig procent effectieve motor op het circuit te gaan gebruiken. Ter vergelijking: de eerste motor die Mercedes bouwde volgens de huidige regels haalde nog 44% thermische efficiëntie.