Nederland telt inmiddels 100.000 private lease-contracten

Voor steeds meer Nederlanders is private lease een aantrekkelijke vorm van auto'bezit'. Op de valreep van 2017 verscheen bij de aanbieders een ton op de klok: er zijn ondertussen meer dan 100.000 contracten afgesloten. 

Aan het eind van 2016 stond de teller nog op 64.000, dit jaar kwamen er minstens 36.000 nieuwe gebruikers bij, een grotere stijging dan in 2016, toen er 28.000 nieuwe contracten werden afgesloten. De definitieve cijfers over 2017 verwachten we in februari volgend jaar.

Momenteel domineren de gebakjes uit het A- en B-segment de private leasemarkt, maar de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) verwacht dat er de komende jaren een verschuiving optreedt naar duurdere en grotere modellen. Directeur Renate Hemerik: “Mobiliteit en autobezit gaan veranderen. Private lease is daar een mooi voorbeeld van, want steeds meer automobilisten zien de voordelen van het gebruik van een nieuwe, zuinige auto met alle diensten inbegrepen zoals onderhoud, verzekering en pechhulp. Private lease heeft een unieke positie in de leasemarkt veroverd, we verwachten dat over enkele jaren een kwart van het wagenpark dat privé wordt gereden geleaset zal zijn. Private lease heeft een gezonde toekomst.

De ontwikkeling in de sector laat zich mooi illustreren met bovenstaande grafiek. In 2013 bedroeg het aantal private leaseregistraties nog 8.500, inmiddels is dit het twaalfvoudige. Marktonderzoeker Aumacon verwacht dat het aantal registraties in 2020 op 145.000 zit.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5dacf8d6d1e00', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });