Uniek. Meer dan helft autoverkopen Noorwegen elektrisch

Het elektrovriendelijke Noorwegen heeft 2017 afgesloten met een aandeel van 52% elektrische auto's. Het was voor het eerst dat meer dan de helft van alle verkochte auto's een elektrische aandrijving had.

Bovenstaande mijlpaal is een indrukwekkende, en een wereldwijde primeur bovendien. Maar aangezien yours truly bij tijd en wijle een buzzkill is, gaan we hem nu compleet kapotnuanceren met onze nuancewals.

Ten eerste: de door de internationale persbureaus gebrachte (en door Nederlandse media gretig overgeschreven) cijfers betreffen niet die over 2017, maar over december 2017. Slechts één schamel maandje dus, waarin half Noorwegen de kerstbonus gebruikte om een nieuwe Model S of X te kopen. Er werden in 1 maand bijna 2.500 Tesla's weggezet, waarmee het jaartotaal op 8.460 uitkwam (bron). Tesla is hiermee het zevende merk in Noorwegen, een indrukwekkende prestatie: in Nederland (wat ook een belangrijke markt voor Tesla is) is het het 23ste merk. Ook de BMW i3 deed het met meer dan 5.000 registraties uitstekend.

Ten tweede: er worden ook PHEV's meegerekend, waarbij na slechts enkele tientallen kilometers gewoon CO2 wordt uitgestoten. We weten: de internationale consensus is om ook een PHEV en E-REV als 'elektrisch' aan te duiden, wat de cijfers - als je van mening bent dat elektrisch ook echt elektrisch betekent, en smokkelwagens als de Outlander PHEV, Passat GTE, en XC90 T8 niet in het lijstje horen - flink vertekent.

Ten derde: dit zijn de nieuwverkopen, die maar een klein deel uitmaken van de totale autovloot. Noorwegen telt meer dan 2,7 miljoen personenauto's, waarvan eind 2016 100.000 elektrisch was (bron). Dit aandeel is afgelopen jaar gestegen, doch de overgrote meerderheid van de auto's is van het conventionele soort.

Voor uw perspectief: over geheel 2017 bedroeg het aandeel 'elektrische' auto's in Noorwegen 39,2 procent, dit was in 2016 29,1 procent. Hiermee is Noorwegen - dat de ambitie heeft in 2025 qua personenauto's geheel emissieloos door het leven te gaan - absolute koploper wereldwijd.

Ook is hierin te zien in welke mate overheidsbeleid een sturende werking heeft op de bevolking. De Noorse regering heeft een zo gunstig mogelijk klimaat gecreëerd voor de EV, en dit wierp zijn vruchten af. Ter vergelijking: in dat andere steenrijke Europese land, Zwitserland, ontbreekt deze hand van boven en hier bedroeg in 2017 het aantal elektrische auto's 1,5 procent van het verkochte totaal (hybrides 3,9 procent). Terwijl het Alpenland geografisch veel geschikter is voor EV's dan Noorwegen: je kunt het hele land makkelijk doorkruisen op één Tesla-acculading.

Kopfoto: Noors olympisch snowboardtalent Silje Norendal. Ze heeft ook eens in een elektrische auto gezeten, dus het mag.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5dc9de54833bd', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });