Nederland vs Zwitserland: wie kocht de leukere auto's?

'Nederland koopt alleen kleine schraapblikjes, en in Zwitserland zie je alleen de dikste wagens'. U kent deze breedgedragen mening wellicht, maar klopt hij ook? We doken in de cijfers van de Confoederatio Helvetica.

In Nederland (17 miljoen inwoners) werden vorig jaar 414.538 nieuwe auto's verkocht, de Zwitsers (8 miljoen inwoners) kochten er 314.028. Waar de Renault Clio bij ons in 2017 lijstaanvoerder was, etaleerde de gemiddelde Zwitser een voorliefde voor de Skoda Octavia: met 10.017 exemplaren is de praktische Tsjech onbetwist nummer één. Omgerekend naar Nederlandse aantallen komt de Octavia uit op 13.233 verkopen, anderhalf duizend meer dan de Clio bij ons.

De Zwitserse markt is heterogener dan de Nederlandse: de modellen-top 3 ligt qua marktaandeel redelijk in lijn met de Nederlandse top 3, daaronder nemen de aantallen flink af. Verder wordt de halve top 10 bevolkt door BMW, Mercedes en Audi, dus ja: de Zwitsers kopen wel een stukje meer premium dan de Nederlanders. Gezien het ruim twee keer hogere BBP van het Alpenland is dit geen hele grote verrassing.

Ook in Zwitserland is Volkswagen marktleider, en ook in Zwitserland (net als in de rest van Europa) kreeg VW vorig jaar flinke tikken. Er werd bijna twee procent marktaandeel ingeleverd, maar de afstand tot de nummer twee is groot. Hieronder de vijftien grootste merken en hun marktaandeel (de Nederlandse lijst staat hier):

Het mag duidelijk zijn: de Zwitsers rijden graag Duits, en als het even kan een beetje luxe ook. De Duitse premiummerken nemen plek 2 t/m 4 in en hebben gezamenlijk 22,8 procent van de Zwitserse automarkt in handen. Het eerste niet-Duitse merk is Ford, op plek 7.

Wat opvalt is het verwaarloosbare marktaandeel van Kia. Waar de Koreanen bij ons het zevende merk zijn, zijn ze in Zwitserland piepklein. Sterker nog: Porsche verkoopt in Zwitserland meer auto's dan Kia.

De Italiaanse (luxe-)merken doen het opvallend goed in Zwitserland. Het aan Italië grenzende land telt veel inwoners van Italiaanse afkomst, wat de sterke positie zou kunnen verklaren. Een paar cijfers:

  • Maserati - Nederland: 90 registraties ; Zwitserland: 917 registraties
  • Alfa Romeo - Nederland: 1.714 registraties ; Zwitserland: 3.288 registraties
  • Ferrari - Nederland: 27 registraties ; Zwitserland: 355 registraties (waaronder 19 LaFerrari's)

Ook bij de registraties onder de overige supercarmerken toont de Zwitserse welvaart zich: Porsche registreerde in Nederland 1.431 auto's, in Zwitserland waren dit er 3.965. Van Aston Martin werden in Nederland 31 exemplaren gekentekend, in Zwitserland waren dit er 217. Zelf grasduinen in de cijfers kan hier.