Zó Brits: MINI geeft hatchback en cabrio een makeover

MINI heeft zowel zijn drie- en vijfdeurs als de cabrio een facelift gegeven. Heel veel heeft deze niet om het lijf, de belangrijkste wijziging zit onder de motorkap.

BMW-dochter MINI heeft momenteel nog drie modellen in zijn portfolio, hiervan is de 'MINI MINI' de belangrijkste. De hatchback en cabrio-versies waren vorig jaar in Nederland goed voor ruim 3.600 verkopen, maar het model moet nog een jaar of vier mee en dus is het drukke wagentje strakgetrokken. Nou ja, wie het ziet is een grote fan. Nieuw zijn de optionele adaptieve LED-koplampen met Matrix-functie en achterlichten met Union Jack-design, een leuke gimmick die overkwam van het JCW GP concept (en het Superleggera-concept daarvoor).

Verder krijgen de driecilindermotoren van de MINI One First en de MINI One (productie vanaf november 2018) een cilinderinhoud van 1,5 liter. Tot nu toe hadden de instappers een 1,2 liter PSA-motortje onder de kap, vanaf de facelift krijgen ook deze modellen een volwaardige BMW-krachtbron. De groei in cc's gaat gepaard met een toename van het koppel met 10 Nm (tot respectievelijk 160 en 190 Nm). Verder is van alle benzinemotoren de maximale inspuitdruk verhoogd van 200 naar 350 bar.

Eveneens nieuw zijn de 7-traps Steptronic transmissie met dubbele koppeling én 8-traps Steptronic transmissie. Eerstgenoemde staat op de optielijst van de MINI One, MINI Cooper, MINI Cooper S en MINI Cooper D, de 8-traps hangt standaard in de Cooper SD en John Cooper Works.

Koopt u de driedeurs (en dat is het model dat u wilt hebben, want door de achterdeurtjes van de vijfdeurs past alleen een kabouter), dan kunt u er zeker van zijn dat u een made in NL-product hebt, want deze versie rolt exclusief bij Nedcar in Born van de band. 

De nieuwe MINI staat vanaf 31 maart 2018 bij de Nederlandse dealer en is leverbaar vanaf € 21.600.