Japanse auto's hebben het trouwste koperspubliek

Hoe vaak wisselt u van auto? Het antwoord op deze vraag lijkt sterk samen te hangen met uw voorkeur: Japanse auto's blijven bovengemiddeld lang bij hun eerste eigenaar, Duitse auto's... niet zo.

Het begon allemaal met dit artikel op Jalopnik, waaruit naar voren komt dat vooral Amerikanen met een Toyota of Honda het langst samen blijven met hun auto. Wat bij de Twitteraars die van de cijfertjes zijn de vraag opriep: hoe zit dit in Nederland? Jasper Verweij (VWE) dook er bovenop en in een mum van tijd was een Nederlands lijstje geboren: 

We denken dat het vrij veilig is om te stellen dat de gemiddelde leeftijd van de eigenaren ergens in de hoge twee (of lage drie) decimalen ligt, enkelen van hen hebben waarschijnlijk de slag bij Poitiers nog meegemaakt. Heck, we missen alleen de Suzuki Wagon R+ nog in het lijstje. Opvallend is dat er precies 1 (één) Duitse auto in het lijstje voorkomt (de Astra), de gehele top 8 is Japans, daarachter komt een enkele Koreaan en Fransoos. Een voorwaarde voor een notering is dat er minstens 1.000 auto's van het model rondrijden.

Kijken we naar harde aantallen, dan is de lijst gemêleerder, echter door de grote aantallen Golfjes, Polo's en Peugjes 206 vallen de modellen die hoog op deze lijst scoren relatief gezien buiten de toplijst:

Nu houdt uw redacteur van regelmatig wisselen van auto's (dit schijnt bovendien zeer goed preventief tegen de kriebelziekte te werken), maar u wellicht niet. Wat is de langste periode dat u een auto in bezit heeft gehad, en was dat een nieuwe of een tweedehands? Merk/type/ervaringen/tevredenheid mogen gedeeld worden in de comments.