Heel Holland Maxt: de kindernamenlijst is er weer

Het is de uitgegroeid tot een fenomeen: de lijst van populairste kindernamen van het afgelopen jaar. De 2017-editie is binnen, met Max in de top 20. Helaas kunnen we niet meer lachen om namen, want de SVB pakt het om privacyredenen vanaf nu anders aan.

Om te beginnen met het de top van de lijst: Hollanders zijn nog steeds dol op hele korte namen. Noah (635) en Emma (755) kwamen het meest voor onder de 170.000 kindertjes die in 2017 uit de baarmoeder evacueerden. Onder de namen die naar de auto- of racewereld te herleiden zijn is Max nog steeds het populairst: met 437 geboren Maxjes scoorde de naam P18 in de lijst. Een daling ten opzichte van de voorgaande jaren, toen Max op P16 (2014), P11 (2015) en P8 (2016) stond.

De bewering van het ANP dat Max 'voor het eerst in de top 20 van namen staat' is dan ook volledig onjuist, 2017 was juist de eerste keer in jaren dat de naam veel minder populair werd.

Hoe dan ook, de SVB zuigt alle lol uit zijn eigen lijstje door vanaf dit jaar de privacy van de klantjes te waarborgen. We krijgen niet meer een volledige lijst zoals de jaren tevoren, maar kunnen alleen zoeken op namen die vaker dan 25 keer voorkomen. Derhalve vallen namen als T’cxzayneau, Raidiënsheanix, Ty’Shaëncley, en D’veonshayro dit jaar volledig weg. Jammer, maar ook begrijpelijk: de SVB had toen het ermee begon waarschijnlijk nooit verwacht dat de namenlijst zo'n populair mediading zou worden.

We wilden eigenlijk uitzoeken hoeveel Kimi's, Estebans, en Valtteri's in NL geboren waren, maar dit zijn in alle gevallen minder dan 25, dus het antwoord moeten we schuldig blijven. Wel werden er 37 Sebastians (en 74 Sebastiaans) geboren. Lewis kwam 77 keer voor en Daniël 348 keer.  De naam Enzo werd 34 keer gegeven, en er werden 39 mannelijke Bentley's geboren. Mohammed (in zijn 3 meestgespelde vormen) kwam 483 keer voor.