Ferrari troeft iedereen af met een elektrische supercar

Elektrische auto's zijn de toekomst, en zodra een EV voor de supercarwereld relevant wordt komt Ferrari als eerste van allemaal met een elektrische supercar. Dit belooft topman Sergio Marchionne, dus geloof het maar.

Voor wie even alle emotie van brullende cilinders loskoppelt van rijbeleving is elektriciteit eigenlijk de perfecte aandrijving voor supercars. Want ga maar na: de je hebt instant acceleratie en zit sneller op de 100 km/u dan wat voor auto dan ook, en aangezien de meeste eigenaren toch nauwelijks kilometers maken in hun supercars is bereik ook geen issue. Echter, de elektrische supercar kent anno 2018 twee grote tekortkomingen: gewicht en afvlakkende acceleratie. Waar bij snelheden tot 100-150 km/u geen maat staat op een elektromotor, komen plofmotoren daarna luid schreeuwend met 8.000 toeren en met veel minder massa snel langszij.

Maar bovenstaande tekortkomingen worden misschien met de voortgang der techniek weggegumd. Porsche neemt bij VW het voortouw om voor de tweede helft van de jaren '20 een elektrisch supercarplatform te ontwikkelen, en Ferrari wil ook op de hypetrein stappen: CEO Sergio Marchionne liet tijdens de Detroit Motorshow optekenen: “If there is an electric supercar to be built, then Ferrari will be the first. People are amazed at what Tesla did with a supercar: I’m not trying to minimize what Elon did but I think it’s doable by all of us.

Het past wel bij de grote woorden die Marchionne er regelmatig ingooit, waarbij geldt: 'het gaat niet om de inhoud, maar om hoe je je boodschap verkondigt'. De Serg: “We do it because we have to do it. While there is work to be done, the new plan for Ferrari being released in the first half will include hybrid cars, [..] so going from there to an electric is easy.” Wellicht helpt het feit dat Marchionne een accountant is, en geen ingenieur bij het doen van deze uitspraken. Twee jaar geleden noemde hij een elektrische Ferrari overigens nog 'almost an obscene concept'.

Terwijl concurrenten miljarden in R&D voor elektrische auto's stoppen en druk bezig zijn stabiele en betrouwbare batterijen- en grondstoffenbronnen te regelen, hebben we van Marchionne's FCA nog niet veel gezien. De man is de afgelopen jaren drukker geweest met het herstructureren van zijn concern en (vergeefs) zoeken naar partners om te groeien, elektrificatie is bij alle merken (afgezien van de zeer high-end LaFerrari) volkomen nietbestaand.

Wel weten we dat elke Maserati vanaf het komende decennium een vorm van elektrificering zal hebben, en wellicht zal één en ander ook doorsijpelen naar Alfa Romeo. Voor Fiat is batterijtechnologie vooralsnog simpelweg te duur. Maar terug naar Ferrari: in het komende vijfjarenplan - Marchionne's laatste - wordt volgens insiders afgerekend met de eerdere cap tot 10.000 voertuigen en moet de operationele winst per 2022 zijn verdubbeld tot €2 miljard euro. Een elektrisch topmodel - als hij al komt - verwachten we op zijn vroegst aan het eind van het vijfjarenplan dat daarna komt, maar waarschijnlijk zal er wel iets over de revival van de Dino instaan. Iets waarnaar Marchionne al in 2015 hintte. De topman snapt als geen ander de waarheid van de uitspraak 'cash rules everything around us', dus krijgt de wereld ook een SUV met het steigerende paard op de neus. Het worden mooie jaren voor Ferrari.

Ferrari's instaplijn - een revival van de reeks uit de jaren '60 en '70, met drie verschillende modellen - zal de weg vrijmaken voor modellen met een V6, terwijl de exclusiviteit van kernmerk Ferrari gewaarborgd blijft. Ferrari bouwt al een V6, maar deze motor - een 2,9 liter grote afgeleide van de 3.9 V8 twin-turbo uit de 488 en Portofino - wordt vooralsnog alleen aan Alfa Romeo geleverd. In de toekomst kan het blok ook prima in een nieuwe Dino-lijn komen te liggen, waarmee kopers in het prijsbracket van €125.000-€250.000 worden aangesproken. Uit zakelijk oogpunt is dit een absolute no-brainer.

Kopfoto: Ferrari F80 Concept, door Adriano Raeli.