Dit wijzigt er aan de F1-bolides van 2018

Na de enorme wijzigingen die we in 2017 zagen doet de F1 het in 2018 iets rustiger aan met de aanpassingen aan de bolides, maar toch gebeurt er nog het een en ander aan de racers van Verstappen en consorten. Een overzicht.

Allereerst een wijziging waar we onmogelijk omheen kunnen, letterlijk en figuurlijk: de halo. De zichtbeperkende carbon teenslipper die bovenop de cockpit wordt geschroefd ziet er niet uit, maakt de reeds loodzware auto's nóg zwaarder, en zal op weinig bijval van de fans kunnen rekenen. Bovendien: een rondvliegend wiel houdt het tegen, maar een rondvliegende veer niet, dus wat voor nut heeft het? Deze vraag is te meer actueel omdat de wielen van de auto's vanaf dit jaar ook nog eens aan alle zijden met drie kabels worden verankerd, om ervoor te zorgen dat ze niet losraken bij een crash. Daarnaast moet de voorkant wagens volgend jaar aan strengere botsveiligheidseisen voldoen.

Gelukkig verdient Nederland handelsland in ieder geval iets aan de meest discutabele invoering van 2018: de leverancier van de halo heeft een Nederlands moederconcern. De halo weegt zo'n 10 tot 12 kg, maar de FIA heeft het minimumgewicht van een F1-bolide met slechts 5 kg verhoogd (tot 733 kg), dus er is werk aan de winkel voor de ingenieurs. Niet alleen uit gewichtsoverwegingen, maar ook omdat een halo de nauwkeurig uitgekiende airflow compleet naar de knoppen helpt.

Omdat de teams teveel gebruik maakten van mazen in de regelgeving door het centrale deel van de auto achter de bestuurder vol te plempen met zowel een haaienvin als T-Wings (die lucht naar de achtervleugel stuurden), verdwijnen deze constructies weer even snel als dat ze kwamen. Er is echter sprake van dat de haaienvin in 2019 toch weer een comeback maakt, omdat je er zo handig sponsoruitingen op kwijt kunt.

De zogeheten 'monkey seat', het extra vleugeltje onder de achtervleugel dat als overkapping van de uitlaat fungeert, verdwijnt eveneens. Daarnaast is het uiteinde van de uitlaat volgend jaar verder naar achteren geplaatst. Een uitlegvideo over de extra kleine vleugel vind je hier.

Op de voorkant van het chassis komt een 360 graden-camera, wat voor de thuiskijker alleen maar goed nieuws is. Voor het afgelopen seizoen verkende Lewis Hamilton al even de mogelijkheden van een 360-graden camera, zoals hierboven te zien is.

Zoals reeds aangestipt: het aantal toegestane motoren, die in samenspel met de elektrische systemen richting de 1.000 pk gaan, gaat in het 21 races tellende 2018-seizoen van vier naar drie, sommige onderdelen mogen zelfs maar twee keer gebruikt worden. We voorspellen weer flink wat gridstraffen. Daarnaast gaat de oliekraan dicht: er mag per weekend maar één soort smeermiddel worden gebruikt, en hiervan niet meer dan 0,6 liter per 100 km. Dit was aan het begin van het vorige seizoen 1,2 liter, maar het vermoeden bestond dat sommige teams olie met additieven gebruikten om hun totale vermogen op te krikken.

We sluiten af met een overzichtsvideootje van de wijzigingen, over ruim twee maanden gaan we weer los, met de traditionele seizoensopener in Australië.