In vele topsporten is gewicht een extreem belangrijke factor, de Formule 1 is hier geenszins een uitzondering op. Er worden enorme bedragen besteed in de jacht naar het wegschaven van luttele grammen, want op het hoogste niveau tellen alle beetjes. Hoe raar is het dan ook dat het gespecificeerde minimumgewicht van een F1-auto inclusief coureur is? Door deze regel worden de kleine coureurs oneerlijk bevoordeeld en moeten de langere mannen serieus aan de bak om zo licht mogelijk te zijn.
Dat dit tot uitwassen leidt mag duidelijk zijn: Nico Hülkenberg, met 1,84 meter de langste jongen op de grid, schijnt alleen door zijn postuur in het verleden volgens geruchten zelfs een stoeltje bij McLaren mee verspeeld te hebben, en ook de even lange Mark Webber moest zich de facto jarenlang uithongeren om zijn gewicht zo laag mogelijk te houden:
Aan de andere kant lachen coureurs van het formaat mug zich een kriek: Felipe Massa hoefde dankzij zijn 1,66 meter nooit tot op het randje van uitdroging te gaan, hetzelfde gaat op voor Alain Prost, die met zijn 1,65 meter eveneens is behept met een dwergstatuur. Waarbij we niet zeggen dat je als ukkepuk niet topfit hoeft te zijn, maar je omstandigheden zijn wel makkelijker.
Volgens de voorstellen die nu bij de FIA liggen - en die op ruime bijval kunnen rekenen - komen er per 2019 twee mininumgewichten: eentje voor de auto, en eentje voor het stoeltje plus coureur. Laatstgenoemde minimum moet 80 kg gaan bedragen, wat ons een alleszins redelijk gewicht lijkt voor een topatleet van 1,80-1,85 meter. Vergeet niet dat deze jongens flink wat spiermassa nodig hebben, en spieren zijn zwaar. Eerdergenoemde Hülkenberg zit momenteel met zeer veel pijn en moeite op 74 kg, voor hem zou het prettig en vooral gezonder zijn om een paar kilo speelruimte naar boven te hebben. Mocht er ooit weer iemand van het formaat Sutil in de F1 komen, dan krijgt hij het nog zwaar genoeg: de Duitser woog 82 kg, waardoor hij min of meer gedwongen was zijn drinkflessen in een bloedheet Bahrein uit zijn auto weg te laten.
Bij coureurs die onder het minimumgewicht zitten wordt dit opgevoerd middels ballast onder het racezitje. En ja, dit voegt in sommige gevallen nóg meer gewicht toe aan de al topzware auto's: in 2018 geldt een all-in minimumgewicht van 734 kg, ondanks de minstens dubbel zo zware toe te voegen halo is dit een bescheiden plus van 6 kg ten opzichte van 2017, maar het maakt de sport wel eerlijker. Even ter vergelijking: in het laatste jaar van de V8 (2013) bedroeg het minimumgewicht van auto plus coureur nog 642 kg.
Hieronder een afbeelding van de coureurs op de F1-grid van 2016 en hun lengte. Het gemiddelde lijkt ergens rond de 1,75m te zitten, jongens als Max en Dani, maar ook Grosjean en Ericsson zitten hier nog een stuk boven.