Fiat-baas Sergio Marchionne strooit met dikke bonussen

Onze vorige premier zei het al: 'na het zuur komt het zoet'. De zaken gaan voor Fiat-Chrysler crescendo, en daarom ziet het personeel een bonus van $5.500 tegemoet. Er is echter een 'maar', die u - als u goed leest - al kunt invullen.

Voor FiatChrysler was 2017 een goed jaar. Vooral dankzij de verkoop van dikke SUV's en het afbouwen van de eigen schuldenpositie rinkelde de kassa er lustig op los en bleef er onder de streep een nettowinst van 3,5 miljard euro over, het dubbele van 2016. Echter, de geografische verdeling is niet helemaal gelijkmatig: met name het acht jaar geleden ingelijfde Chrysler is de cash cow van het concern en de dikste winsten komen dan ook uit de VS, waar Chrysler bijna al zijn afzet draait.

Bij een commercieel bedrijf is het niet meer dan logisch dat je een 'to the victor go the spoils'-beleid voert. Daarom krijgen niet de arbeiders in de zieltogende Europese fabrieken een deel van de buit, maar wel de 40.000 Amerikaanse werknemers: zij kunnen uitgaan op een extraatje van $5.500 bovenop hun loonstrookje. Italiaanse werknemers die niet het geluk hebben bij Maserati of Ferrari ondergebracht te zijn moeten het doen met een warme hand.

In 2017 bedroeg de omzet van FCA 111 miljard euro, evenveel als in 2016. Voor 2018 - het laatste jaar met Marchionne aan het roer - rekent de grote baas op een omzet van 125 miljard. Centraal in het geheel staat een groei van Jeep tot 2 miljoen eenheden. Afgelopen jaar was tegenvallend voor het merk, met een 1% daling tot een kleine 1,4 miljoen voertuigen. Het Jeep-management beraadt zich momenteel op een model onder de Renegade, om de verkopen een extra impuls te geven.