Het verhaal van 10 apen en de VW Beetle-dieselgaskamer

Weinig verhalen schreeuwen zo luid 'PR-nachtmerrie' als onderstaand nieuwsitem: om te bewijzen dat diesel helemaal niet kankerverwekkend is, werden 10 apen in een afgesloten ruimte gezet, die was gekoppeld aan de uitlaat van een Beetle diesel.

Het voorval gebeurde in 2014, in een laboratorium in Albuquerque, New Mexico. Een onderzoeksgroep met de naam European Research Group on Environment and Health in the Transport Sector (afgekort: EUGT) voerde in het kader van de pseudo-wetenschap een bizarre test uit: tien apen kregen in een afgesloten ruimte tekenfilms te zien, terwijl hun longen in de tussentijd werden volgepompt met NOx, CO2 en fijnstof uit een Beetle diesel.

Het ironische van het geheel is dat hiervoor een sjoemeldiesel werd gebruikt, die dankzij de laboratoriumomstandigheden veel minder uitstootte dan op de weg, wat wellicht het verschil heeft gemaakt tussen dode en levende aapjes. Maar dat weten we niet, over hun lot is niets bekend. De zaak kwam naar voren dankzij openbare documenten in de slepende Amerikaanse dieselgate-zaak; de New York Times onderschepte dit zeer specifieke voorbeeld.

De EUGT - dat zijn complete budget ontving van Volkswagen, Daimler en BMW - voerde zelf geen research uit, maar huurde wetenschappers in om 'onderzoek' te verrichten waarvan de conclusie in hun straatje lag. Dit is vergelijkbaar met alle 'groene' onderzoeksbureautjes wiens pseudo-onderzoek uitwijst dat we binnen 20 jaar allemaal doodgaan door smeltende poolkappen, maar dan aan de andere kant van het spectrum. De EUGT werd vorig jaar ontbonden.

Alle drie de automerken die de groep financieel steunden wassen hun handen in onschuld, en wij geloven dit voor de volle 100%. Ten eerste weet je wellicht wel dat je bureautjes inhuurt die voor jou welgevallig onderzoek uitvoeren, maar de aard van hun testmethoden ken je niet. Bovendien zou een dergelijk bizar onderzoek, dat bovendien historisch zeer beladen is (in de vroege dagen van de holocaust werden in Belzec, Sobibor en Treblinka de mensen in een concentratiekamp op dezelfde manier vergast), direct alle seinen op diepdonkerrood hebben laten gaan.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5ecd870ed6173', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });