Enkele dagen nadat het eerste verhaal over een door de Duitse auto-industrie gesponsord, ietwat controversieel onderzoek naar de effecten van dieseluitstoot op het lichaam in de media kwam, neemt de zaak steeds grotere vormen aan. Gisteren brachten Duitse media het verhaal dat naast de 10 aapjes in Albuquerque ook 25 gezonde Duitsers werden onderworpen aan een flinke dosis dieselrook. Maar kennelijk is dit helemaal niet zo bijzonder, als je de experts mag geloven.
Tegenover de NOS laat voormalig hoogleraar toxicologie Paul Borm weten tussen 2006 en 2012 diverse proeven op mensen te hebben uitgevoerd, vaak bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dit staat los van de in opspraak geraakte - en door VW, Daimler en BMW betaalde - EUGT, dat kennelijk dus niet de enige instantie was dat een dergelijk onderzoek uitvoerde.
"We stopten twaalf mensen in een heel grote vrachtwagen, die kregen dan een uur lang een gasmasker op met omgevingslucht", vertelt Borm. Doel van het onderzoek, dat hij als 'broodnodig' classificeert, was onderzoek naar de effecten van diesel op de hersenen, en niet zozeer op de longen.
Het grote verschil in testen op mensen in plaats van op dieren is dat mensen een afweging kunnen maken het wel of niet te doen, waarbij dieren niet voor die keuze gesteld worden. Het verhaal dat we nu horen is een Nederlands onderzoek dat met de EUGT niets te maken heeft, dus we kunnen geen uitspraken doen over de parameters en doelstellingen van de onderzoeken. In het Nederlandse geval echter bagatelliseert Borm de risico's: 'dit is wat mensen ook inhaleren als ze buiten lopen'. Een klassiek voorbeeld van je eigen straatje schoonvegen of maken we ons werkelijk druk om niks?
Het hele principe van mensen uitlaatgas inademen gaat hoe dan ook lijnrecht in tegen wat het gezonde verstand als 'ongevaarlijk' dicteert. Immers, als we alle milieulobbyisten mogen geloven is diesel niets minder dan pure geconcentreerde dood, dus één van de twee beweringen klopt niet. We vragen ons dan ook af of dit soort onderzoek nog steeds wordt uitgevoerd, en of Borms collega-toxicologen zijn mening delen. Wat we wel weten is dat we zelf nooit voor een paar grijpstuivers achterin een truck gingen zitten, al lurkend aan de NOx, CO2, en PM10/2.5 uit een verbrandingsmotor.