Kersverse Maserati- en Alfa Romeo-chef staat alweer op straat

Het kan verkeren in de autowereld, zeker als Sergio Marchionne je baas is. De Italiaan knikkert zijn pas aangestelde hoogste baas van Alfa Romeo en Maserati alweer de laan uit. Wellicht om weer wat Italiaans bloed rond te pompen?

Al sinds tijden is het leiden van de merken Alfa Romeo en Maserati een duobaan. De Duitser Harald Wester zwaaide in 2016 af en werd vervangen door de geblokte Amerikaan Reid Bigland. Een beetje ongebruikelijk, om bij dergelijke traditiemerken iemand van het westelijk halfrond als eindbaas te benoemen, maar ook wel weer gewaagd. 

Kennelijk beviel Bigland toch niet helemaal, want al na anderhalf jaar mag hij -al dan niet op eigen verzoek- zijn spullen in Italië pakken: hij keert terug als hoofd verkoop in de VS en CEO van FCA Canada. Zijn vervanger is opnieuw een Amerikaan: Tim Kuniskis, de oud-CEO van Dodge. Aan hem de schone taak om de ene na de andere nieuwe Alfa uit te stellen, en met minimale middelen z.s.m. het target van 500.000 Alfa's te bereiken. Hoeveel er precies verkocht worden weten we niet, als enige grote fabrikant houdt FCA de cijfers van Fiat en Alfa lekker voor zichzelf. Volgens schattingen van de JATO werden er vorig jaar 118.000 Alfa's verkocht, Maserati verkocht in 2016 42.100 auto's, cijfers over 2017 hebben we nog niet.