Ferrari staakt schimmige teller-terugdraaipraktijken

Een nieuwe auto is nieuw, en als hij 200 km heeft gereden is 'ie gebruikt. Simpel, toch? Niet voor Ferrari, dat jarenlang toestond hoe tellers van modellen gereset werden. Tot nu.

Je hebt werkpaarden en luxepaarden. Viervoeters in de laatste categorie maken niet veel kilometers, en daarom hebben de meeste Ferrari's extreem lage tellerstanden op de klok. En als ze dat voor de verandering eens niet hebben, dan helpen dealers een handje. Althans, dat bleek vorig jaar uit documentatie van een Amerikaanse dealer die klokkenluider werd.

Deze Robert “Bud” Root meldde hoe de app 'DEIS tester' kilometers van de tellers van jonggebruikte Ferrari's deed verdwijnen. In de app zat een 'reset to zero'-functionaliteit, waarmee je met een druk op de knop de verkoopwaarde van een LaFerrari met een miljoen dollar kan opkrikken. Volgens Root - die in januari 2016 werd ontslagen wegens 'egregious violation of business ethics', maar in maart van hetzelfde jaar weer werd aangenomen - was voor een dergelijke ingreep wel groen licht van het hoofdkantoor in Maranello nodig.

Volgens Roots advocaat staakte Ferrari het terugdraaien van de tellers toen de klacht naar buiten kwam:

The practice ceased after my client, Bud Root, blew the whistle and just days after his story was picked up by the media. What remains now is to determine how pervasive this practice has been and to compel Ferrari to come clean.

In een interne Ferrari-memo van april 2017, waar de Amerikaanse pers de hand op wist te leggen, laat het bedrijf weten geen toegangscodes voor de DEIS-app meer te verstrekken: “The odometer ‘reset to zero’ functionality is being removed”. Ook wordt in de memo aangekondigd dat paragrafen uit de werkplaatshandboeken, die gewijd zijn aan het terugdraaien van tellers, worden geschrapt. De advocaat van Root:

"This internal Ferrari bulletin appears to confirm exactly what we suspected all along, that the odometer rollback device has been in place in Ferrari dealership service departments nationwide, if not worldwide, for many years [and] that the odometer rollback procedure was sanctioned at the highest organizational level."

De memo kwam pas in februari van dit jaar naar boven, als onderdeel van een lopende rechtszaak tussen Root en Ferrari. Insteek hiervan is overigens leeftijdsdiscriminatie, maar het terugdraaiverhaal is de meer opvallende bijvangst.

Ferrari North America weet van de prins geen kwaad, en laat tegenover de Daily Mail het volgende weten:

Resetting an odometer to zero in case of a malfunction of the odometer when the pre-repair mileage is unknown is consistent with the federal odometer law. Ferrari determined that the risks of odometer fraud in the United States from unauthorized use of the DEIS tool outweighed the convenience of this functionality, and thus, Ferrari has informed its network with a technical bulletin of a software update to eliminate the odometer reset functionality.

Volgens Ferrari zelf werkt de DEIS-tool sowieso niet bij standen boven de 500 km, maar gezien de schimmige praktijken hebben we niet meteen de aandrang ze op hun blauwe ogen te geloven.