Nederlanders bouwen klassieke Porsches om tot EV's

Het Nederlandse bedrijf Voitures Extravert neemt oude, klassieke Porsches, haalt alle benzine-elementen eruit en vervangt deze voor elektrische componenten. Dit alles zonder de aan de iconische looks te komen.

De gemiddelde Porscheliefhebber krijgt al een hartaanval als we aan het woord luftgekühlt zouden tornen, laat staan dat er oude platgeslagen kevers omgebouwd zouden worden naar elektrisch aangedreven varianten. Maar wees gerust, want de heren achter Voitures Extravert weten dat ook. Ze bouwen daarom geen goed werkende, en in perfecte staat verkerende klassiekers om. Nee, ze kiezen afgeschreven donorwagens en losliggende onderdelen voor hun projecten. Deze bouwen ze op tot een eindproduct dat niet onderdoet voor een Porsche 911 die net van de band rolde in het betreffende bouwjaar. Het enige verschil is dat er geen motorblok meer in de achterbak te vinden is, maar dat de wielen worden aangedreven door een elektromotor. 

Voor nu werken de mannen met twee modellen: de Quintessenza SE, een 911 body van voor 1974, of een Quintessenza TE die een bodyvariant heeft van na die tijd tot in de jaren 80. Beide auto's hebben dezelfde aandrijving waarvan het bedrijf de exacte cijfers niet wil vrijgeven. Wat we wel mogen weten is dat de 0 tot 100 km/u tijd minder dan zes seconden bedraagt en dat de 60 KWh batterijen ervoor zorgen dat de Porsche een afstand van 400 km moet kunnen afleggen. De topsnelheid komt uit op 200 km/u. Dit zijn geen denderende cijfers wanneer deze met hedendaagse elektrische auto's vergeleken worden, maar dat heeft een reden: de bouwers vinden namelijk dat bij de klassieke looks van de wagens, ook het klassieke gevoel hoort. En laat een oudere 911 nu ook 0 tot 100 km/u tijden neerzetten van tussen de vijf en zes seconden. 

Maar al dat vasthouden aan de klassieke look en feel van de Porsches betekent niet dat er geen upgrades gedaan kunnen worden aan het rijgedrag. Dankzij de switch van benzine naar elektra hebben de makers de batterijen zo kunnen plaatsen dat het gewicht niet meer voornamelijk aan de achterkant hangt, maar zich in een perfecte 50:50 balans heeft verspreid over de auto. Daarnaast krijgen nieuwe modellen standaard instelbare schokbrekers en geventileerde remschijven mee. 

Op het gebied van comfort is er het een en ander verbeterd, want klassiekers waren nu eenmaal niet zo geweldig op dat gebied. Denk bijvoorbeeld aan stuurbekrachtiging en airco, dat zit er nu gewoon in. Dat alles wordt geleverd voor precies €300.000. Daaronder valt dan ook wel alles wat bedacht kan worden. De onderdelen voor de auto hoeft u niet zelf te vinden, dat wordt voor u gedaan. Er wordt zelfs verzocht om niet uw eigen oude Porsche in te leveren voor de upgrade. Daarnaast wordt elke Quintessenza afgeleverd met een garantie van vijf jaar of tot 100.000 km en preventief onderhoud op afstand. 

Mocht u helemaal om zijn en nu willen bestellen, dan kan dat. Alleen zal er dit jaar niet meer aan u geleverd worden. De vijf auto's die dit jaar geproduceerd worden zijn al verkocht. Inschrijven voor een van de twaalf modellen van volgend jaar kan nog wel. Het jaar daarop moeten er drie per maand geproduceerd gaan worden. Oh, en mocht u een proefritje willen maken, dan staat er een Quintessenza klaar op het hoofdkantoor in Utrecht.