Elektrische verrassing: Porsche Mission E Cross Turismo

Fabrikanten die vanuit het niets een bommetje op een autobeurs gooien, altijd leuk. Geheel onverwacht komt Porsche met een tweede carrosserievorm voor zijn Mission E-concept, met de naam Cross Turismo.

Porsche heeft dit jaar twee uitersten op zijn stand staan: een GT3 RS met een compleet uitgewrongen, hoogtoerige atmosferische zescilinder, en daar tegenover de verrassing van vandaag: de Mission E Cross Turismo. Dit is een handige herverpakking van de originele lage Mission E (die alweer uit 2015 stamt), die qua uiterlijk het midden houdt tussen een Panamera en een Macan. Kennelijk voelde Porsche ook de aandrang om lelijk plastic op de wielkasten te plakken, waarschijnlijk om het 'offroad-karakter' te onderstrepen. Of om de aandacht van de blauwe velgen af te leiden, dat kan ook.

De 4,95 lange CUV, zoals Porsche 'm noemt, kan worden opgeladen op een 800 Volt snellaadsysteem, via inductie, aan een charging-dock of met Porsche’s home energy management systeem.

De Mission E CT heeft twee permanent-synchroon elektromotoren met een systeemvermogen van meer dan 440 kW/600 pk, waarmee hij in minder dan 3,5 seconden naar de 100 km/h accelereert, en in minder dan 12 seconden naar 200 km/h. Opnieuw gaan de Duitsers er prat op dat de auto eindeloos sprintjes kan trekken, in tegenstelling tot het niet bij naam genoemde Tesla, dat na een paar sprints onder vollast de accu's moet koelen.

Afhankelijk van de omstandigheden werkt de vierwielaandrijving samen met Porsche Torque Vectoring, dat de aandrijfkrachten automatisch verdeelt over de vier individuele wielen. De CT heeft vierwielbesturing, terwijl adaptieve luchtvering de mogelijkheid biedt om binnen een bandbreedte van 50 mm met de bodemvrijheid te spelen.

Over de grootte van het accupakket doet Porsche geen uitspraken.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5ed42fadf128f', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });