Opinie: mooi weer-show van getroubleerd McLaren is lachwekkend

Het ooit zo dominante McLaren valt de laatste jaren vooral in negatieve zin op, en ook deze wintertest verloopt voor de Britten verre van vlekkeloos. 'Minor issues', zo klinkt het laconieke commentaar.

Na een dramatisch 2017 moest en zou het roer om bij McLaren. De slechte relatie met Honda culmineerde in een vechtscheiding, en Renault werd uitgekozen als motorpartner om het zo afgegleden McLaren te herstellen in zijn oude glorie. Immers: er zit veel know-how bij McLaren, het team kan een prima chassis bouwen, en ze hebben een tweevoudig wereldkampioen (voor een godsvermogen) op de loonlijst staan. Wat kan er verkeerd gaan?

Welnu: het klopt dat de Britten na 2017 eigenlijk alleen nog maar omhoog kunnen kijken, want veel slechter dan het afgelopen jaar presteren kan simpelweg niet. Toch zijn de voortekenen voor het nieuwe seizoen slecht: weer valt McLaren tijdens de wintertests vooral negatief op. Al op dag 1 verloor Alonso heel knullig een wiel en ook daarna gingen de testsessies niet bepaald van een leien dakje. Een olielek versjteerde gisteren Alonso's halve oefensessie, en dinsdag stond Stoffel tot twee keer toe naast de baan: met een falende accu en hitteproblemen.

We moeten toegeven dat het ombouwen van je carrosserie om een nieuwe motor te huisvesten makkelijker klinkt dan dat het uit te voeren is, maar toch is het een beetje raar dat je met alle computersimulaties en meetinstrumenten niet kunt voorkomen dat er een paar joekels van schroeiplekken op je plaatwerk verschijnen. Op de buitenwereld komt het als slordige engineering over, en dat voor McLaren, dat altijd de naam had vreselijk anaal te zijn op de kleinste details. Zou het vertrek van opperneuroot Ron Dennis dan toch zo zijn weerslag hebben gehad?

Enfin: tijdens testwerk gaan er wel eens dingen mis, en deze sessies zijn er juist voor bedoeld om kinken uit kabels te krijgen. Dit snappen we helemaal en daar mag je als constructeur best eerlijk over zijn. Maar waarom moet McLaren, met Alonso voorop, nou constant een masker naar de buitenwereld opzetten en keihard liegen dat alles onder controle is en er ab-so-luut geen vuiltje aan de lucht is? Dat is pure minachting van de fans, die letterlijk kunnen zien dat McLaren de boel nog steeds niet op de rit heeft. Terwijl Honda ondertussen met Toro Rosso de probleemloze rondjes aan elkaar lijkt te rijden, maar dat terzijde.

Na afloop van opnieuw een in de soep gelopen testsessie, die voor meer dan de helft in de garage verprutst werd, had Alonso het volgende te zeggen: 'alle problemen zijn minor issues, die verder geen veranderingen aan de auto noodzakelijk maken'. En: 'we hebben de laatste testdagen niet nodig, we zijn wel klaar voor Australië'. Werkelijk stuitend in arrogantie, deze uitspraken. Zeker in de huidige F1 geldt: hoe meer data, hoe beter. Elk rondje dat je kunt rijden is waardevol, maar kennelijk niet voor meneer Alonso. Geen wonder dat zijn laatste wereldtitel alweer uit 2006 stamt. Ok, dat nemen we terug: Fernando is een absolute professional, die altijd 100% geeft, maar die ook de afgelopen tien jaar alleen maar slechte teamkeuzes heeft gemaakt.

Let wel, dit is dezelfde man die in 2016 nog zei dat McLaren het jaar erna wereldkampioen bij de constructeurs kon worden. We snappen dat je als professional een goed beeld van je werkgever op wilt houden, al helemaal als je voor 35 miljoen op de loonlijst staat, maar er zijn grenzen. Het spreekt voor Alonso dat hij altijd probeert een positieve noot te vinden en dat hij het naar de buitenwereld toe nog zo lang volhield met een stalen gezicht niet zijn eigen werkgever/motorleverancier af te vallen. Niets is zo erg als iemand die zijn eigen team afvalt en tegelijkertijd wel zijn hand ophoudt om een dik salaris te incasseren, maar op een gegeven moment kan je niet meer om de realiteit heen, en er zijn veel subtiele manieren om aan te stippen dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn is.

Dat het best een beetje bescheidener kan, in plaats van een grote broek aan te trekken, bewijst racing director Eric Boullier. Zeker voor een team dat vorig jaar alleen dankzij Sauber niet helemaal onderaan eindigde lijkt ons dit een wijzere benadering. Volgens Boullier is er wat tijd nodig voordat de grootste plooien gladgestreken zijn: “[Regarding] the car breaking down, it's testing so we have some little issues which we have to fix, but it's just testing. It's part of the process. We are on top of this. It's a new partnership with Renault, completely new packaging for the car as well. This is testing. Give us time and it's fine." Samengevat: met de auto zelf is helemaal niets mis, wat eigenlijk hetzelfde is als wat Alonso zegt, maar dan op een totaal andere toon.

Laten we het hopen voor McLaren. Wie weet zitten ze er inderdaad direct vanaf het begin goed bij, en is de auto meteen betrouwbaar. Maar als dit niet het geval is, dan moet met name Alonso zijn grote woorden op vrij pijnlijke wijze inslikken. Iets dat voorkomen had kunnen worden door zich een beetje minder laconiek en wat bescheidener op te stellen. Maar ja, als het in de F1 niet lukt, dan kan hij altijd nog de grote ster spelen in de WEC.

Hieronder zien we Stoffel kort na 9 uur wegrijden voor de testsessie van vandaag, we hopen voor McLaren dat de sessie vandaag eens probleemloos verloopt, dan kan het team het stalen gezicht waarmee de mooi weer-show wordt verkocht voor de verandering eens billijken. Als u zich overigens afvraagt waarom zijn ophanging groen is, dat is flow-visualization paint. De naam zegt het eigenlijk al, maar hier is een uitleg.