Lijken gevonden bij aanleg A15

Rijkswaterstaat heeft een compleet grafveld aangetroffen bij de voorbereidingen van de nog aan te leggen doortrekking van de A15 naar de A12.

Voordat de weg überhaupt aangelegd kon worden heeft Rijkswaterstaat de nodige onderzoeken laten uitvoeren. Tijdens een van die onderzoeken stuitte het team op een grafveld vol gecremeerde mensen en zelfs een skelet van een baby. Hoe die mensen aan hun einde zijn gekomen is niet duidelijk aangezien ze ergens in de tweede of derde eeuw na Christus gestorven zijn. 

Volgens de archeologische onderzoekers gaat het hier namelijk om een begraafplaats voor Romeinse elite in de Betuwe. Het is het grootste en meest complete grafveld dat tot nu toe gevonden is in Nederland. Het gaat om 48 graven waarin zes tufstenen askisten gevonden zijn. Vier daarvan waren nog in goede staat. Ook zijn er veel luxe grafgiften gevonden die verschillen van perkamentrolhouders tot volledig gevulde parfumflesjes en serviesgoed. De opgravingen zijn inmiddels al afgerond en zijn expres stil gehouden om grafrovers op afstand te houden. 

Zo ziet u maar weer dat het aanleggen van een extra plak asfalt niet alleen goed is voor de doorstroming van het verkeer, maar zo leren we ook nog eens iets van het verleden van ons land. Mocht u willen zien wat de archeologen op 50 centimeter diepte hebben gevonden, dan bent u van harte welkom in Bemmel tijdens de Romeinenweek. Daar zal een aantal stukken gepresenteerd worden.