Zo maakt Audi een einde aan het turbogat

Audi zet een compressor in om het altijd vervelende turbolag in de door hun gemaakte motoren tegen te gaan. Klinkt onlogisch, maar is het niet. 

De nieuwe SQ7 heeft een vierliter V8 met twee turbo's. En omdat kopers van zulke auto's liever niet wachten op turbo-power, heeft Audi een systeem ontwikkeld waarmee klanten direct maximale kracht onder hun rechtervoet hebben. 

Dit werkt met een elektrische supercharger die binnen 0,25 seconden opspoelt naar 70.000 toeren per minuut. Deze compressor wordt alleen gebruikt bij het initieel indrukken van het gaspedaal en voorziet de motor van extra lucht totdat een van de turbo's voldoende snelheid heeft opgebouwd om dit weer over te nemen. Hiermee is de turbolag dus effectief verdwenen.

Nu lijkt het een simpele oplossing, maar dat is het niet. Een elektrische supercharger vraagt veel meer energie dan dat er door het standaard 12 volt-systeem opgewekt kan worden. De oplossing die Audi hierop vond is een 48 volt-systeem inbouwen, met alle complicaties van dien. 

Naast deze ontwikkeling zijn er nog meer ontwikkelingen die dit motorblok extra interessant en effici├źnt maken. Gelukkig hebben we een duidelijke uitleg in videovorm van Engineering Explained. Binnen zeven minuten ben je er doorheen en weet je wat er allemaal stuk kan gaan in een nieuwe SQ7.