Snel rijk worden? Koop kobalt

Vergeet Crypto's en hun fluctuerende gedrag, Kobalt is de afgelopen twee jaar gigantisch in prijs gestegen. Onder andere elektrische auto's krijgen hiervan de schuld.

De grondstof wordt veel gebruikt in accu's van oplaadauto's, telefoons en laptops. Doordat we steeds meer van dit soort apparaten gebruiken en verbruiken, neemt de vraag naar grondstoffen hiervoor toe. Lithium was enige tijd geleden al in het nieuws omdat het steeds schaarser wordt en autofabrikanten daar massaal de hand op proberen te leggen. Nu gebeurt er, niet onverwacht, hetzelfde met kobalt. De prijs hiervan is in twee jaar verviervoudigd naar €72 per kilo.

Fabrikanten, waaronder Volkswagen, proberen op dit moment zoveel mogelijk van de grondstof te graaien waardoor de prijs enorm stijgt. Hierdoor zijn financiële instellingen ook wakker geworden en wordt er vanuit die hoek ook flink in gehandeld. Het Canadese bedrijf Cobalt 27 raadt iedereen aan om zoveel mogelijk kobalt in te kopen omdat de prijs alleen nog maar zal stijgen. 

60% van het kobalt komt uit Congo en dat land staat op het punt om de grondstof extra te gaan belasten. President Joseph Kabila wil de staatsheffing van 2% naar 10% verhogen. Iets waar mijnbouwbedrijven niet blij mee zijn en wat ongetwijfeld ook de weerslag zal hebben op de handelsprijs.

Vanwege de barre omstandigheden waaronder kobalt met de hand gewonnen wordt, is men naarstig opzoek naar alternatieve manieren om de grondstof te verkrijgen. Hieronder valt bijvoorbeeld het recyclen van gebruikte batterijen. Op dit moment zet dat nog niet voldoende zoden aan de dijk om de schaarste binnenkort ten einde te brengen.